economie cultuur politiek RSS

Eenkindpolitiek is voor sommigen big business

Een mogelijke verruiming van het eenkindbeleid, kan op een machtige tegenstander rekenen. De meer dan een half miljoen Chinezen die werken in het toezien op gezinsplanning.

Wat weerhoudt de machthebbers in Beijing van het verruimen van de huidige regels voor gezinsvorming? De angst voor een babyboom, die het gemiddelde inkomen per Chinees zal doen kelderen?

Nee, het is het systeem zelf dat de hakken in het zand zet, beweren de auteurs van een artikel in de Economic Observer. Volgens de Nationale Commissie voor Bevolking en Gezinsplanning bedraagt het gezamenlijke budget voor organisaties die toezien op de eenkindpolitiek 81,3 miljard yuan (bijna 10 miljard euro). Er zijn meer dan een half miljoen mensen dagelijks bezig de Chinese regels voor kinderen krijgen af te dwingen. Als de regels worden verruimd, zullen velen van hen hun baan verliezen.

 

Meer baby's = minder inkomsten

Bovendien incasseren deze organisaties miljarden aan boetes bij ouders die de eenkind-regels overtreden. Volgens de advocaat Wu Youshui legt de gezinsplanningcommissie voor jaarlijks zeker 10 miljard yuan aan boetes op. Hij schreef alle provincies aan met een verzoek om informatie. Sommige instanties werkten niet mee en stellen dat die gegevens geheim zijn. Maar van 31 provinciale gezinsplanningscommissies kreeg hij antwoord.

De geïncasseerde boetebedragen variëren van 2,45 miljard yuan in de provincie Sichuan tot 25 miljoen in Hainan. Wu denkt dat voor heel China de totale som aan boetes op 20 miljard yuan per jaar moet worden geschat. Verruiming van het eenkindbeleid betekent dat miljarden aan inkomsten zullen wegvallen.

 

De prijs per baby

Het enorme verschil tussen de provincies is te verklaren doordat er geen landelijke regels zijn. Sommige provincies hanteren een vaste boete (meestal een paar duizend yuan), maar anderen een inkomensafhankelijke boete, die flink kan oplopen. Bovendien maakt niet iedere provincie evenveel werk van het afdwingen van de regels voor gezinsvorming.

Maar er is nog een andere reden, suggereert Economic Observer. Veel overtredingen van de eenkindpolitiek worden niet officieel vastgelegd, zodat ambtenaren opgelegde boetes in eigen zak kunnen steken.

Dit najaar worden nieuwe regels voor gezinsvorming verwacht.

maandag 26 augustus 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China overweegt versoepeling eenkindpolitiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder