Zwaardere straffen voor online geruchten
China neemt een nieuwe stap in de strijd tegen online geruchten. Volgens het justitiële autoriteiten is van een strafverzwarende omstandigheid sprake als een bericht door veel mensen wordt gelezen of doorgestuurd.
Maandag maakten het Hooggerechtshof en het openbaar ministerie bekend dat het de verspreiders van onware geruchten op het internet extra zwaar gaat straffen als hun bericht meer dan 5.000 keer wordt gelezen of meer dan 500 keer wordt doorgestuurd. Makers riskeren een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.
Ook geruchten die kwetsend en beschadigend zijn voor particuliere personen, die de nationale belangen schaden, publieke ordeverstoringen veroorzaken of religieuze conflicten aanwakkeren vallen in de categorie 'serieus'.
Greep op berichtenstroom
China maakt zich zorgen over de invloed van internet op de publieke opinie. Ze vreest sociale instabiliteit als geruchten massaal worden verspreid.
Criticasters wijzen erop dat de Chinese autoriteiten proberen de greep op het internet te versterken door onwelgevallige berichten over sociale misstanden te ontmoedigen, zoals over slechte werkomstandigheden, milieuschandalen en corruptie. Een woordvoerder van het hooggerechtshof ontkent dat: "Geen land ter wereld tolereert smaad onder het mom van vrijheid van meningsuiting."
Soep van baby's
De afgelopen maanden zijn verschillende misstanden aan het licht gekomen doordat ze op het internet zijn onthuld. Berichten worden soms miljoenen keren doorgestuurd, voordat censors kunnen ingrijpen. Autoriteiten rest dan geen alternatief dan de misstand aanpakken.
De autoriteiten en staatsmedia wijzen juist op de vele gekke geruchten die ook op internet verschijnen. Een bericht over een bedrijf dat soep zou maken van overleden baby's bijvoorbeeld. Niet ieder bericht is duidelijk een hoax. Soms leiden geruchten tot maatschappelijke angst een onrust, zoals eerder deze maand toen het bericht werd verspreid dat zes ontsnapte gevangenen moordend en verkrachtend rondtrokken.
Gerelateerde onderwerpen:
'Media moeten publieke opinie beter sturen'Inkijkje in China's censuurmachine
Online-roddelaars opgepakt