Chinese artsen moeten borstvoeding stimuleren
Ziekenhuisartsen mogen onder geen voorwaarde geld aannemen van fabrikanten van babymelkpoeder om hun producten te promoten. Beter kunnen ze borstvoeding aanbevelen, zegt het ministerie van gezondheid.
Ziekenhuisartsen die steekpenningen aannemen van melkpoederfabrikanten zullen zwaar worden gestraft. Daarvoor waarschuwt het ministerie van gezondheid.
De verklaring volgt op het bericht van de Chinese staatstelevisie CCTV dat het Franse bedrijf Danone wordt beschuldigd van het omkopen van ziekenhuispersoneel. Volgens CCTV hadden verkopers van Danone artsen in een ziekenhuis in Tianjin betaald om nieuwe moeders babymelkpoeder van het merk Dumex aan te bevelen. Danone zegt dat het geschokt is door de beschuldiging.
Twee schandalen
Met de beschuldigingen aan het adres van Danone komen twee eerdere schandalen samen. De invloedrijke Nationale Ontwikkelings en Hervormings Commissie is al wekenlang bezig met een onderzoek naar 60 lokale en internationale farmaceuten. Zij zouden artsen steekpenningen betalen om hun producten voor te schrijven.
En het anti-monopoliebureau van de Nationale Ontwikkelings en Hervormings Commissie deed in juli onderzoek naar prijsafspraken van importeurs van babymelkpoeder. Ook Dumex was bij dat onderzoek betrokken en werd samen met nog vijf fabrikanten beboet wegens het schenden van de concurrentieregels.
En borstvoeding dan?
Ruim een kwart van de Chinese moeders geeft borstvoeding. Vaak zijn er praktische bezwaren als de moeder werkt. De arbeidsparticipatie van Chinese vrouwen is hoog; vaak uit economische noodzaak.
Maar borstvoeding wordt door veel vrouwen ook als ouderwets gezien, of als iets van het platteland. Moderne subsitituten zouden beter voor het kind zijn, denken veel moeders. Als de arts dat bevestigt, is de keus snel gemaakt.
Gerelateerde onderwerpen:
China legt recordboetes op voor prijsafspraken'China niet strenger voor buitenlandse bedrijven'
Nieuw onderzoek naar omkoping door farmaceuten