economie cultuur politiek RSS

Puber is eerste verdachte van strenge roddel-regels

Een 16-jarige jongen uit de westelijke provincie Gansu is waarschijnlijk de eerste Chinees die is aangehouden op basis van nieuwe strenge regels voor internetgebruik. Zijn bericht over de dood van een karaokebareigenaar werd meer dan 500 keer doorgestuurd.

Zeker weten doen we het niet, maar waarschijnlijk is Yang Hui, een 16-jarige inwoner van Zhangjiachuan de eerste burger die de gevolgen ondervindt van nieuwe, strenge regels die op het Chinese internet gelden. Zijn vader vertelde Beijing Times dat zijn zoon dinsdag is aangehouden door de lokale politie.

De jongen had op internet twijfels geuit over de dood van een eigenaar van een karaokebar. Volgens een officieel onderzoek heeft de man zelfmoord gepleegd door van het gebouw te springen waarin de bar is gevestigd. De puber schreef dat de bareigenaar vlak daarvoor ruzie had gehad en daarbij op straat in elkaar was geslagen. Zijn bericht werd opgepikt en doorgestuurd. De politie beschuldigt de jongen van het uitlokken van ruzie en het veroorzaken van problemen.

 

Zwaarder straffen

Op 9 september maakten het Hooggerechtshof en het openbaar ministerie bekend dat het de verspreiders van onware geruchten op het internet extra zwaar gaat straffen als hun bericht meer dan 5.000 keer wordt gelezen of meer dan 500 keer wordt doorgestuurd. Makers riskeren een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Ook geruchten die kwetsend en beschadigend zijn voor particuliere personen, die de nationale belangen schaden, publieke ordeverstoringen veroorzaken of religieuze conflicten aanwakkeren vallen in de categorie 'serieus'. "De samenleving vraagt om strenge straffen voor wie via het internet geruchten verpreidt of mensen belastert", zegt rechtbankwoordvoerder Sun Jungong tegen The Telegraph. "Geen land beschouwt smaad als vrijheid van meningsuiting."

 

Monddood

China's leiders maken zich zorgen over de invloed van internet op de publieke opinie. Ze vrezen sociale instabiliteit als geruchten massaal worden verspreid.

Criticasters wijzen erop dat de Chinese autoriteiten proberen de greep op het internet te versterken door onwelgevallige berichten over sociale misstanden te ontmoedigen, zoals over slechte werkomstandigheden, milieuschandalen en corruptie. Zij denken dat onder de nieuwe regels kritische burgers monddood worden gemaakt, door hun mening eenvoudigweg tot 'onwaar gerucht' te bestempelen.

vrijdag 20 september 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Klokjes-klokkenluider aangehouden voor verhoor
Publieke schuldbelijdenis van gearresteerde blogger
Zwaardere straffen voor online geruchten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder