economie cultuur politiek RSS

Beroemde poort Tiananmenplein is een replica

De wereldberoemde Poort van de Hemelse Vrede is pas 43 jaar oud. In 1969 besloot het Chinese leiderschap de historische poort geheel te slopen en te vervangen door een poort van beton en staal.

Vrijwel iedereen die Beijing bezoekt, bezoekt de Verboden Stad, het voormalige keizerlijke paleis. Wie vanaf het Tiananmenplein naar de kassa's loopt passeert de imposante Poort van de Hemelse Vrede. Veel bezoekers denken waarschijnlijk onwillekeurig aan de miljoenen voetstappen die hen hier eeuwenlang zijn voorgegaan.

Fout! De poort is pas 43 jaar oud. In 1969 besloot de partijtop in het grootste geheim dat de historische poort er zo slecht aan toe was, dat hij moest worden afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar.

 

Geen gezichtsverlies

De leiders waren bang dat dit symbool van China zou instorten en dat het reuzen-portret van Mao op de grond zou vallen. Dat gezichtsverlies wilde de jonge Volksrepubliek niet riskeren.

Officieel ging het om een restauratie. Om te verhullen dat de oude poort tot de laatste steen zou worden afgebroken, werden enorme schuttingen opgetrokken. Arbeiders kregen geheimhouding opgelegd en ook de aan- en afvoer van bouwmateriaal werd zoveel mogelijk verheimelijkt.

 

Vierde opening

Op 1 mei 1970 ging de poort weer open voor het publiek. Maar het bleef tot ver in de 21ste eeuw geheim dat de poort met moderne materialen was gekopieerd. Tot op de dag van vandaag weten veel Chinezen niets van de wisseltruc.

Overigens is de poort vaker verwoest. In 1457, pas 37 jaar na de bouw, brandde Tiananmen af na blikseminslag. Hij werd in 1465 herbouwd. In 1644, op het einde van de Ming Dynastie, werd het gebouw in brand gestoken door rebellen. De eerste Qing-keizer liet hem zeven jaar later alweer herbouwen.

woensdag 2 oktober 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder