Tentoonstelling Ming-dynastie in Nieuwe Kerk
Zaterdag opent in Amsterdam de tentoonstelling Ming. Keizers, Kunstenaars en Kooplui in het oude China. Voor de tentoonstelling zijn 125 topstukken uit het Nanjing Museum naar De Nieuwe Kerk verplaatst.
De Ming-dynastie (1368-1644) wordt beschouwd als de belangrijkste bloeiperiode van China. Een aantal ontwikkelingen vielen samen in de tijd, waardoor een grote economische vooruitgang en grote rijkdom werd bereikt. De late-Mingdynastie wordt ook wel de Gouden Eeuw van China genoemd.
Allereerst zorgde de keizer voor een stabiel bestuur. Landbouwtechnieken maakten grotere oogsten mogelijk, waardoor andere beroepen zich konden ontwikkelen. Tegelijkertijd kwam de wereldhandel op gang, dankzij Britse, Portugese en Nederlandse (VOC) expedities. De introductie van zilver als betaalmiddel maakte handel eenvoudiger. Veel Chinezen werden welvarend en konden zich luxeproducten veroorloven.
Nationale Schatten op reis
De Ming-tentoonstelling in Amsterdam is mogelijk dankzij de verbouwing van het Nanjing Museum, dat over de belangrijkste collectie Ming-schatten beschikt. Het Chinese museum leende 125 topstukken uit, waaronder 22 Nationale Schatten, die soms voor het eerst in het buitenland worden getoond.
Bijzondere kunstschatten zijn een gouden cicade, een zeldzame pruimenbloesemvaas, een Ming-bankbiljet uit de 14e eeuw en een vier meter grote wereldkaart uit 1608. De expositie is aangevuld met aardewerk uit het Haags Gemeentemuseum en erotische prenten van de Nederlandse verzamelaar Ferdinand Bertholet.
Ming. Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China. 5 oktober t/m 2 februari 2014 in De Nieuwe Kerk, Amsterdam.