economie cultuur politiek RSS

Investeringstip: Chinese begraafplaatsen

De Fu Shou Yuan Group gaat dit jaar nog naar de beurs in Hong Kong. Het bedrijf in Shanghai exploiteert begraafplaatsen en dat is big business.

De beursintroductie moet een bedrag tussen de 80 en 160 miljoen euro opleveren. Dat geld heeft Fu Shou Yuan hard nodig om nieuwe begraafplaatsen te kopen. Het bedrijf exploiteert momenteel acht begraafplaatsen in vijf grote steden. Maar die raken snel vol. Rond de grote steden is grond schaars en daardoor peperduur.

Tegelijkertijd vergrijst de Chinese bevolking in hoog tempo door een sterk gestegen levensverwachting. Er zijn nu ongeveer 120 miljoen Chinezen 65 jaar of ouder. In 2050 zijn dat er naar verwachting twee keer zoveel. Het aantal overledenen zal dan ook meestijgen van 9,6 miljoen per jaar nu, naar 20 miljoen doden per jaar in 2020.

 

Sorry, vol

Volgens cijfers van de overheid wordt er jaarlijks meer dan 100 miljard yuan (12 miljard euro) aan begrafenissen uitgegeven. Die kosten lopen met zo'n tien procent per jaar op. De prijzen voor graven stijgen, omdat de begraafplaatsen vol raken.

Anders dan in Nederland worden in China graven niet na een aantal jaar geruimd. Volgens een krant uit Taiwan zijn de 3.000 begraafplaatsen in China al over zes jaar vol als er niet wordt uitgebreid.

 

De laatste plek wordt duur

In de meeste Chinese steden is het niet meer toegestaan mensen te begraven; ze moeten worden gecremeerd. Een plek voor een urn op een begraafplaats kost bij een grote stad wel 100.000 yuan (12.000 euro); een vermogen voor een gemiddelde Chinees.

Om ruimte te besparen zijn graven in Beijing tegenwoordig met enkele centimeters ingekort. Sommige steden subsidiëren een verstrooiing op zee.

 

Beluister het interview over dit onderwerp dat ik bij Goedemorgen Nederland op Radio 1 heb gegeven.

donderdag 10 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China worstelt met doden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder