economie cultuur politiek RSS

Pandapunten voor goede zakendeal

Pandapunten voor goede zakendeal

Landen die grote zakendeals sluiten met China, worden daarvoor beloond in de vorm van panda's. Onderzoekers van Oxford University zien een verband tussen de landen die bijdragen aan China's strategische doelen en het uitlenen van de zeldzame dieren. 

Schotland heeft er twee. Australië ook. Net zoals Frankrijk en Canada. Oh ja, en Singapore, Thailand en Maleisië ook. Dierentuinen in die landen kregen door China een of twee panda's uitgeleend. En dat is big business, want een leeuw of een olifant heeft iedere dierentuin in de wereld. Maar een panda levert een grote bezoekersstroom aan de kassa op.

Waarom kregen uitgerekend deze landen een panda te leen en andere landen niet? Onderzoekers van Oxford University zien een verband met afgesloten zakendeals.

 

Zwart op wit

Schotland tekende in 2011 een megacontract met Chinese staatsoliemaatschappijen voor de overdracht van moderne boortechniek. Een paar maanden later liepen er twee panda's in de Edinburgh Zoo. Australië leverde uranium voor China's kernreactoren. Hetzelfde geldt voor Frankrijk en Canada. En met Singapore, Thailand en Maleisië werden door China grote handelsverdragen getekend. De inkt van de overeenkomst is nog niet droog of de panda's zijn al ingekrat.

Andersom werden panda's ook gebruikt als strafmaatregel. Een dierentuin in de VS werd gesommeerd twee pandajongen in te leveren, enkele dagen nadat president Barack Obama de Dalai Lama had ontvangen.

 

Pandapunten voor premier Rutte

Overigens leent China zijn panda's niet gratis uit. Volgens de onderzoekers betalen dierentuinen ongeveer een miljoen dollar per jaar voor twee panda's. De huurtijd beloopt meestal tien jaar; dan is het mooi geweest en stappen de panda's weer op het vliegtuig naar China.

Binnenkort vliegt premier Mark Rutte naar Beijing voor een staatsbezoek. Het bezoek is pas geslaagd te noemen als hij minstens twee panda's mee terug neemt.

donderdag 17 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Pandakanaal is ultieme slow-tv
Hollande spreekt een woordje mee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder