economie cultuur politiek RSS

Quotum voor buitenlandse tv-programma's

Het Staatsbureau voor Radio, Film en Televisie verplicht Chinese commerciële tv-stations om minder buitenlandse tv-formats te gebruiken. De overheid wil meer binnenlands product en programma's die Chinese waarden vertegenwoordigen.

Vanaf 2014 mogen satellietzenders nog maar de rechten van één buitenlands tv-format per jaar kopen. Chinese tv-zenders kopen steeds vaker de formats van bewezen successen om er een Chinese versie van te maken, zoals China's Got Talent of The Voice of China.

Maar de mediatoezichthouder stelt daar nu paal en perk aan. Nog maar één buitenlands format per jaar en dat mag bovendien niet tijdens prime time worden uitgezonden. Bovendien mag er maar één talentenjacht tegelijk op de Chinese tv worden uitgezonden. De commerciële stations programmeren de populaire shows juist vaak in vakantieperiodes, als de Chinese kijkers meer tijd voor de tv doorbrengen.

 

Eigen formats eerst

De maatregelen zijn volgens staatsmedia ingegeven door de wens van de overheid om de lokale televisie-industrie te stimuleren. Niet dat het slecht gaat met Chinese televisie- en filmproducenten, maar naar de mening van de toezichthouder leunen ze teveel op een westerse smaak. Om een succesvol exporteur van tv-programma's en films te worden, moeten lokale producenten eigen formats ontwikkelen.

Bovendien wil de overheid dat het aanbod op televisie beter aansluit bij Chinese normen en waarden. Tv-stations hebben nauwkeurige opdrachten gekregen om meer documentaires, nieuwsprogramma's, servicerubrieken en kinder-tv uit te zenden.

 

Staatszenders verliezen publiek

Eerder dit jaar verordonneerde het staatsbureau al dat het aantal buitenlandse series moest worden teruggebracht. Steeds meer kijkers laten de in hun ogen ouderwetse staatszenders voor wat ze zijn en kijken naar commerciële stations, waarvan de shows en series beter aansluiten bij de smaak van de (jonge) kijkers. De belangstelling en waardering voor westerse programma's is veel Chinese leiders een doorn in het oog.

De satellietstations halen op die manier veel reclamegeld binnen en dat maakt ze onafhankelijker van de staat. De mediatoezichthouder trekt de touwtjes nu aan. Veel mensen in China denken dat de nieuwe maatregel een bestaande trend zal versnellen: veel Chinezen kijken naar westerse films en tv-series op dvd's die in China ruim verkrijgbaar zijn.

maandag 21 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese journalisten krijgen Marxistisch trainingskamp
Rijkste Chinees sticht Hollywood aan Gele Zee
Ook grootste tv-show ter wereld moet bezuinigen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder