Onrust op financiële markten over China
Aandelenbeurzen in Azië dalen als gevolg van toenemende onrust over China's schuldenlast en stijgende rentes. De centrale bank van China probeert inflatie tegen te gaan, waardoor financiële analisten een tekort aan geld vrezen.
Hoe gaan we dit nou weer uitleggen? Er is goed nieuws over de Chinese economie. En toch dalen de aandelen in Hong Kong en Shanghai.
Eerst het goede nieuws. Het Chinese statistiekbureau presenteerde vrijdag positieve cijfers over de economische groei. China's economie groeide in het derde kwartaal met 7,8 procent. Daarmee lijkt het streefcijfer van 7,5 procent voor heel 2013 te worden gehaald. De Chinese economie groeide in de eerste negen maanden van dit jaar met 7,7 procent.
Goedkoop geld
En woensdag presenteerde zakenbank HSBC de voorlopige inkoopmanagersindex van China voor de maand oktober. De index is uitgekomen op 50,9, een stijging ten opzichte van het septembercijfer van 50,2 en het hoogste niveau in zeven maanden tijd. Een cijfer boven de 50 impliceert groei, er onder krimp.
Nu het slechte nieuws. De centrale bank van China grijpt de herstellende groei aan om een aantal monetaire maatregelen te nemen. Volgens de centrale bankiers is er teveel goedkoop geld in omloop, waardoor ineffectieve investeringen worden gedaan en de inflatie oploopt.
Behoefte aan geld
Al drie weken is de centrale bank bezig de hoeveelheid geld die in omloop is terug te dringen. Daardoor stijgen de kortetermijn rentes. Analisten vrezen een situatie als in juni, toen er zo weinig geld in omloop was dat de rentes torenhoog stegen. De geruchten over banken in de problemen zoemden rond.
In oktober is er weer veel behoefte aan geld in de economie, omdat de meeste Chinezen in deze maand hun belastingen moeten betalen. Niemand wil een herhaling van de situatie dat geldautomaten tijdelijk geen cash leveren, waardoor een bankrun dreigt.
Overheidsschuld
Daar komt bij dat een dezer dagen een langverwacht rapport over de schuld van de lokale overheden zal verschijnen. De vrees is dat de totale schuld weleens veel groter zal zijn dan iedereen al dacht. De Chinese staatsbanken lijken er al op te anticiperen, door een deel bad loans af te boeken.
Lokale overheden mochten sinds december geen nieuwe leningen aangaan. Analisten vrezen dat de investeringen van lokale overheden zo slecht renderen, dat ze de rente en aflossing niet meer kunnen betalen. Deze week maakte Beijing bekend dat lokale overheden toch mogen bijlenen om hun schulden te kunnen voldoen. Maar duidelijk is dat dit een oplossing van het onderliggende probleem alleen maar in de tijd opschuift.
Uitstel van executie
De centrale bank van China staat voor een duivels dilemma. Niet ingrijpen is uitstel van executie; economische problemen verergeren en de oplossing wordt in de tijd vooruitgeschoven. Terecht vindt de markt dat China die problemen niet op zijn beloop moet laten.
Maar diezelfde markt reageert paniekerig als de centrale bankiers aan de geldkraan draaien. Het lijkt erop dat vooralsnog voor de pijn op de korte termijn wordt gekozen. En banken, bedrijven en aandeelhouders moeten akkicken van hun verslaving aan goedkoop geld.
Gerelateerde personen:
Zhou XiaochuanGerelateerde onderwerpen:
Economische groei China hersteltVijf vragen over de onrust op de Chinese beurzen
China wil wel eens weten hoeveel schuld het heeft