Belastingmaatregel leidt tot explosie echtscheidingen
In de eerste negen maanden van dit jaar zijn in Beijing 39.075 stellen gescheiden. De stijging van 41 procent is voor een belangrijk deel te wijten aan strengere regels voor huizenbezit.
Veel Chinezen beleggen hun geld graag in stenen; beter dan die paar procent die een spaarrekening biedt. Wie het zich kan veroorloven koopt een tweede huis; of een derde; of een vierde...
Dat drijft de huizenprijzen steeds verder op, zeker in de grote steden in het oosten van China. Er is altijd wel een huurder die zijn geluk komt zoeken in de grote stad, maar niet over een hukou, een woonvergunning beschikt waarmee hij officieel een huurwoning kan bemachtigen. Trouwens, ook leeg blijft de waarde van de woning maar stijgen.
Startproblemen
De Chinese overheid maakt zich zorgen over de voortdurend stijgende huizenprijzen en wil speculatie tegengaan, omdat het -net zoals in Nederland- voor starters steeds moeilijker wordt een huis te kopen. In maart kondigde de overheid aan dat het de winst bij verkoop van een tweede woning met 20 procent gaat afromen. Een maatregel die tot nu toe alleen in Beijing ook is ingevoerd.
Een heffing van eenvijfde lijkt heel veel, maar een gemiddelde woning in Beijing is de afgelopen twaalf maanden 16 procent in waarde toegenomen. Wie al een paar jaar een tweede woning bezit, zag zijn investering soms in waarde verdubbelen.
In goede en slechte tijden
Maar veel Chinese koppels nemen het zekere voor het onzekere. Met een scheiding op papier, wordt het huizenbezit gesplitst en ontwijkt men de heffing. Bovendien kan er in nieuwe huizen worden geïnvesteerd, omdat veel grote steden in 2011 een maximum van twee huizen per gezin hebben ingesteld.
Met ruim 39.000 echtscheidingen in de Chinese hoofdstad in de eerste negen maanden van dit jaar, is het aantal van 38.197 over heel 2012 al gepasseerd. In heel China steeg het aantal scheidingen met 21 procent tot twee miljoen in de eerste maanden van 2013.
Gerelateerde onderwerpen:
'Woonvergunning sleutel tot extra groei'Chinese denktank lanceert hervormingsagenda
IMF: 'hervormingen noodzakelijk voor groei'