China boos over 'bevooroordeelde' media VS
CNN en The Wall Street Journal hebben de irritatie gewekt van China. Het ministerie van buitenlandse zaken beschuldigt CNN van heulen met terroristen en WSJ wordt beschuldigd van partijdigheid in de kwestie van de omstreden Diaoyu/Senkaku-eilanden.
CNN plaatste enkele dagen na de zelfmoordaanslag in Beijing een commentaar op zijn website, waarin het de vraag stelde of de gebeurtenis "...een goed georganiseerde aanslag was of een haastige wanhoopsdaad van mensen die zijn gemarginaliseerd door de monsterlijke vooruitgangsmachine van de Chinese staat?"
Chinese staatsmedia als CCTV en Global Times reageerden dit weekend door CNN te beschuldigen van een dubbele standaard ten opzichte van terrorisme. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken deed daar maandag nog een schepje bovenop: "Sommige mensen hebben de terroristische daad door op het publiek in te rijden gekoppeld aan China's etnische en religieuze beleid en dat beleid zelfs belasterd", zei woordvoerder Hong Lei (foto). "Dit is heulen met terroristen. Iedereen met een geweten zou de aanslag veroordelen."
Oproep tot onpartijdigheid
Op de persbriefing had Hong desgevraagd ook opmerkingen over The Wall Street Journal. Hij riep de krant op onpartijdig te blijven. WSJ had vrijdag in een commentaar geschreven dat de souvereiniteit van de Diaoyu-eilanden, die in Japan Senkaku worden genoemd, in de jaren '70 door de VS aan Japan is overgedragen en riep de Amerikaanse regering op een duidelijker standpunt ten faveure van Japan in te nemen.
Volgens China behoren de eilanden altijd al tot haar grondbezit en kon Amerika derhalve het bestuur niet aan Japan overdragen.
'Extreem standpunt'
Dinsdag wijdt partijkrant People's Daily een commentaar aan het artikel. De krant schrijft dat WSJ zich laat lenen als megafoon voor Japanse claims op de Diaoyu/Senkaku-eilanden. "WSJ heeft ondanks zijn reputatie van evenwichtige berichtgeving, helaas een extreem standpunt ingenomen", schrijft People's Daily.
"Door de kant van de Japanners te kiezen, is de krant slachtoffer geworden van de Japanse lobby en dient als pion in Tokio's verachtelijke plan zich de Diaoyu-eilanden toe te eigenen, die al sinds oude tijden tot het Chinese territoir behoren."
Nieuwe internationale rol China
China toont toenemende assertiviteit op het internationale toneel. Het land heeft aangekondigd een actieve rol te willen spelen in de internationale gemeenschap passend bij China's nieuwe positie in de wereld.
Het toont zich daarbij vooral een uitdager van de laatste supermacht ter wereld: de VS. Vorige maand sommeerde China de VS zijn financiële huishouding op orde te brengen. Eerder dit jaar verscheen een Chinees zwartboek over de mensenrechten in de VS. En nu leest het ministerie van buitenlandse zaken Amerikaanse media de les over vermeende partijdigheid.
Gerelateerde onderwerpen:
China presenteert zwartboek over mensenrechten VS'VS miskennen China's strijd tegen cybercrime'
China roept VS tot de orde over schuldenlast