Nederland zet in op economische diplomatie met China
De Nederlandse regering wil de banden met China aanhalen en zet daarbij in op de verbetering van economische betrekkingen. Dat is het speerpunt van een beleidsnotitie Investeren in Waarden en Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken die deze week naar de kamer is gezonden.
Belangrijkste middel om de economische contacten te verbeteren is een 'strategisch bezoekenprogramma'. Ministeries, provincies en grote gemeenten moeten samenwerken bij het uitstippelen van handelsmissies naar China en bij het ontvangen van hoge Chinese officials gedurende het hele jaar. Missies moeten bij voorkeur door een minister worden geleid.
De regering ziet met name kansen voor de sectoren energie(zuinigheid), gezondheidszorg, ouderenzorg, voedselveiligheid, logistiek, waterbeheer, milieu en verstedelijking en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Soepeler visumbeleid
Het ministerie kondigt aan dat het Chinese toeristen en zakenmensen makkelijker wil maken een visum voor Nederland te krijgen. Het onderzoekt de mogelijkheden meer consulaten in het land te openen.
Het ministerie wil daarnaast China aanspreken op zijn internationale verantwoordelijkheid. Volgens de notitie is China's samenwerking langzamerhand onontbeerlijk bij mondiale vraagstukken, zoals op het terrein van internationale veiligheid en rechtsorde, klimaatverandering en economische ontwikkeling.
Mensenrechtenparagraaf
De notitie heeft een aparte paragraaf aan de mensenrechten gewijd. Volgens het ministerie moet Nederland op 'gepaste wijze' aandacht voor de mensenrechten in China blijven vragen. Het constateert echter wel dat een zelfbewuster China niet graag 'de les wordt gelezen' en daar soms op reageert met bekoelde economische betrekkingen. Nederland zal dan ook vooral kennis en ervaring aanbieden op gebieden waar we met China waarden delen.
De beleidsnotitie komt aan de vooravond van een officieel bezoek van minister-president Mark Rutte aan China (15 en 16 november). In zijn kielzog reist ook een handelsmissie mee onder leiding van minister voor buitenlandse handel Lillianne Ploumen.