Chinese inkomens 61 keer zo hoog in 35 jaar
Het gemiddelde inkomen van Chinezen is sinds 1978 61 keer zo hoog geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese statistiekbureau.
Sinds de invoering van de opendeur-politiek in 1978 is niet alleen China's economie stormachtig gegroeid, maar ook het gemiddelde inkomen van zijn inwoners. Volgens het nationale statistiekbureau bedraagt in 2012 het gemiddelde inkomen 24.565 yuan per jaar (2.947 euro).
Stadsbewoners lijken meer te hebben geprofiteerd van loonstijgingen dan inwoners van het platteland. Het gemiddelde inkomen op het platteland is in 35 jaar 58 keer zoveel geworden; gemiddeld 7.917 yuan (950 euro).
Meer koopkracht, maar niet 61 keer zoveel
Dat betekent dat de gemiddelde lonen sneller zijn gestegen dan de jaarlijkse groei van het bruto nationaal product. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de gemiddelde Chinees 61 keer zo veel kan kopen. Ook de prijzen zijn gestegen, met name die van huisvesting. De belastingdruk is groter geworden; de inkomens mogen dan 61 keer zijn vermenigvuldigd, de belastingen zijn in dezelfde periode 104 keer vermenigvuldigd.
Bovendien zeggen de gemiddeldes niets over de verdeling van de groei. De inkomensverdeling in China is de afgelopen decennia onevenwichtiger geworden.
Gerelateerde onderwerpen:
Economische groei China hersteltEen op vier ouderen leeft in armoede
China dringt extreme armoede terug