Beijing: forse groei aantal patiënten met longkanker
Het aantal patiënten met longkanker in Beijing is in tien jaar tijd met meer dan 50 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsbureau van de Chinese hoofdstad.
Het aantal longkankerpatiënten bedroeg in 2011 63.09 per 100.000 inwoners. In 2002 was dat nog maar 39,56. Die cijfers publiceerde staatspersbureau Xinhua dit weekend.
Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn 'leefstijlkeuzes' zoals roken de belangrijkste oorzaak van longkanker en ook meeroken wordt genoemd. Maar in de verklaring wordt ook luchtvervuiling als mogelijke oorzaak genoemd.
Verband fijnstof en ziekte
De wereldgezondheidsorganisatie WHO publiceerde eerder deze maand een rapport waarin een direct verband wordt gelegd tussen luchtvervuiling en een serie ziektes en aandoeningen, waaronder longkanker.
Volgens het onderzoek sterven er wereldwijd jaarlijks 3,2 miljoen mensen een voortijdige dood vanwege het langdurig inademen van fijnstof. Daarvan sterven 200.000 personen aan longkanker. Volgens WHO vindt de helft van alle voortijdige sterfte als gevolg van fijnstof plaats in China en omliggende Aziatische landen.
'Kankerdorpen'
In februari van dit jaar gaf de Chinese overheid voor het eerst het bestaan van zogeheten kankerdorpen toe. Dat zijn dorpen waar als gevolg van jarenlange milieuvervuiling onder de bevolking significant meer dan gemiddeld gevallen van kanker worden gediagnosticeerd.
De cijfers van het gezondheidsbureau in Beijing, hoewel voor één stad en één bepaalde kankervorm, zijn wellicht een voorbode dat we binnenkort ook van kankersteden spreken.
Gerelateerde onderwerpen:
Iedere minuut zes nieuwe kankergevallenWat wil je roken als je later groot bent?
Stoken met steenkool bekort leven met 5,5 jaar