Elf doden bij geweld in Xinjiang
Bij gewelddadigheden in Serikbuya zijn negen Oeigoeren en twee politiemensen om het leven gekomen. Volgens lokale autoriteiten vielen de negen bewapend met messen en zeisen een politiebureau aan.
Het incident had zaterdagmiddag plaats. Naast de twee gedode reserve-politieagenten zouden twee andere politieambtenaren zijn gewond. Serikbuya ligt niet ver van Kashgar, een stad die eerder dit jaar het toneel was van bloedig geweld.
Staatspersbureau Xinhua meldt dat de negen een politiebureau aanvielen. Volgens een belangengroep van Oeigoeren in München was er geen sprake van een aanval, maar van een demonstratie bij het politiebureau. Agenten zouden het vuur op demonstranten hebben geopend. Er zouden enkele tientallen arrestaties zijn verricht, meldt het Wereld Oeigoers Congres in een e-mail aan internationale persbureaus. De mail maakt niet duidelijk hoe de twee agenten om het leven zijn gekomen.
Eerdere incidenten
Xinjiang is het gehele jaar al het toneel van bloedig geweld. Op 24 april vielen in Bachu, vlakbij Serikbuya, 21 doden; 15 overheidsfunctionarissen en 6 Oeigoeren. Op 26 juni kwamen 27 mensen in Lukqun om het leven. Bij die aanvallen kwamen negen politiemensen en acht burgers om het leven. Toen politieversterkingen arriveerden werden tien van de aanvallers doodgeschoten.
Op 7 augustus waren er rellen in Ayikulezhen, waarbij waarschijnlijk drie doden en enkele tientallen gewonden zijn gevallen. De rellen hadden plaats rond het begin van het suikerfeest.
Zelfmoordaanslag Beijing
Op 28 oktober reed een terreinwagen in op het publiek op het Tiananmenplein in hartje Beijing. Daarbij zijn twee toeristen gedood en vielen nog eens 40 gewonden. De terreinwagen kwam tot stilstand tegen een pilaar van een brug en vatte vlam. Bij die brand kwamen de drie inzittenden om het leven. Volgens de autoriteiten was het een zelfmoordaanslag; de drie inzittenden waren alle Oeigoeren. Autoriteiten menen dat de aanslag het werk is van de Oost-Turkestan Islamitische Beweging.
In Xinjiang wonen de Oeigoeren, een etnische minderheid van Turkssprekende moslims. Hoewel ze een autonome status binnen China hebben die hen rechten geeft om de eigen taal en cultuur te behouden, voelen veel Oeigoeren zich gediscrimineerd; een deel streeft ook autonomie na.
Gerelateerde onderwerpen:
'Zelfmoordaanslag was werk van terreurgroep'Geweld in Xinjiang bij einde ramadan
Opnieuw geweld Xinjiang: 27 doden