economie cultuur politiek RSS

Huizenprijzen China gaan door het dak

De prijzen van koopwoningen in grote Chinese steden blijven maar stijgen. Een appartement in Shanghai is 21,4 procent meer waard dan een jaar geleden.

Het Chinese statistiekbureau onderzoekt maandelijks de huizenprijzen in 70 grote Chinese steden. Alleen in Wenzhou is een huis in een jaar tijd minder waard geworden (-1,5 procent).

De grootste gemiddelde prijsstijging is in Shanghai (+21,4 procent), op de voet gevolgd door Beijing (+21,2 procent), Guangzhou (+20,7 procent) en Shenzhen (+20,6 procent).

 

Tweedewoningebezit stuwt prijs op

De huizenprijs wordt opgedreven door Chinezen die in een tweede woning een goede belegging zien. De rente op spaartegoeden is laag en veel Chinezen wantrouwen de aandelenmarkten. Een woning, zelfs als die leeg staat, is voor veel mensen een aantrekkelijke belegging.

De voortdurende stijging maakt het voor nieuwkomers op de markt moeilijk passende woonruimte te vinden. De paradox doet zich voor dat een groeiende groep geen huis kan vinden, terwijl een eveneens groeiende groep zijn tweede woning leeg laat staan.

 

Afkoelen werkt (nog) niet

De Chinese overheid probeert de huizenmarkt dan ook af te koelen. Veel steden vereisen een hoge aanbetaling van tot wel 70 procent van de koopprijs, om te voorkomen dat mensen relatief goedkoop geld lenen en speculeren op voortdurende waardestijgingen. Ook hanteren steden beperkingen op het bezit van drie of meer woningen. Maar die maatregelen hebben vooralsnog niet tot een stabilisatie van de prijzen geleid.

Experts verwachten dat een aantal hervormingen die vorige week in het derde plenum zijn afgesproken wel een rem op de prijzenspurt zullen zetten. Zo komt er meer land beschikbaar rond de steden en lokale autoriteiten mogen onroerend-goedbelasting gaan heffen. Bovendien krijgen banken meer vrijheid rentes vast te stellen, waardoor naar verwachting de depositorentes stijgen.

dinsdag 19 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinezen kopen meer onroerend goed in westen
Definitieve hervormingsagenda gepubliceerd
Belastingmaatregel leidt tot explosie echtscheidingen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder