economie cultuur politiek RSS

Centrale bank wil koers yuan vrij laten

De centrale bank van China wil de wisselkoers van de yuan vanaf 2015 vrij laten. Als eerste zal de bandbreedte waarbinnen China's munt kan worden verhandeld verder worden verbreed.

De Volksbank van China is al langer bezig om de financiële markten te liberaliseren, maar kondigt nu een aantal concrete maatregelen aan. De centrale bankiers laten in het midden wanneer welke maatregelen precies worden genomen. Ze staan in een boek over het financiële beleid van de centrale bank dat deze week verschijnt. Het boek lag blijkbaar al klaar en wordt gepubliceerd een week nadat de communistische partij een lijst met 60 hervormingen heeft aangekondigd.

Belangrijkste hervorming voor het internationale bedrijfsleven is het verder loslaten van de koers van de yuan. Sinds jaar en dag bepaalt de centrale bank dagelijks de prijs waartegen de munt mag worden gewisseld tegen dollars. Sinds 2007 mag de markt 0,3 procent naar boven of beneden afwijken; vorig jaar werd de bandbreedte 0,5 procent en in 2013 werd de bandbreedte verdubbeld. Zhou Xiaochuan, de gouverneur van de centrale bank, kondigt in het boek aan dat hij de bandbreedte opnieuw wil verdubbelen tot 2 procent.

 

Kredietbubbel

Zhou zegt verder dat de yuan in 2015 'in principe' vrij converteerbaar moet zijn. De koers van de yuan is jarenlang kunstmatig laag gehouden om de export te bevorderen.

Dat beleid was succesvol als je naar de export kijkt, maar had ook nadelen. De scheve handelsbalans dwong de centrale bank dollars in te kopen bij Chinese banken; in totaal 3.660 miljard dollar. De instroom van goedkope yuans zorgde weer voor eindeloze kredieten die tegen lage rentes in de Chinese markt werden gepompt. De vraag is of al die investeringen voldoende renderen en allemaal kunnen worden terugbetaald. Dit zou op termijn de stabiliteit van de banken en daarmee de financiële markt kunnen bedreigen.

 

Werkelijke waarde yuan

Sinds 2005 laat de centrale bank de koers wel stijgen. In de afgelopen acht jaar is de koers ten opzichte van de dollar met 34 procent gestegen. Ondanks die stijging en de gestegen loonkosten is China nog steeds een succesvolle exporteur. In oktober bereikte de koers een recordhoogte van 6,08 yuan per dollar. Analisten denken dat de koers inmiddels in de buurt komt van de werkelijke waarde van de yuan.

Dat maakt het mogelijk de munt definitief vrij te geven. De centrale bank kan dan ook restricties op internationale geldstromen verder vrijgeven. Het heeft altijd nog via de staatsbanken de mogelijkheid de in- en uitstroom van valuta te controleren.

 

Rente op spaargeld vrij

De bank kondigt verder aan dat het de depositorentes gaat vrijgeven. Dat betekent waarschijnlijk dat Chinezen meer rente op hun spaartegoeden gaan krijgen. Die rente is nu zo laag, dat de meeste Chinezen liever een tweede (of derde, of vierde) huis kopen. Huizenprijzen stijgen zo snel dat de overheid de markt wil afkoelen.

woensdag 20 november 2013

Gerelateerde personen:

Zhou Xiaochuan

Gerelateerde onderwerpen:

Huizenprijzen China gaan door het dak
Chinese munt 34 procent duurder in acht jaar tijd
Definitieve hervormingsagenda gepubliceerd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder