Zelfverbranding Tibetaanse monniken
Een 20- en een 23-jarige monnik zouden zijn omgekomen bij een zelfverbranding in de Chinese provincie Sichuan. Dat melden in Tibetaans nieuws gespecialiseerde Amerikaanse en Britse bronnen.
De jonge geestelijken zouden zich woensdag bij een klooster in brand hebben gestoken. Behalve in Tibet zelf, leven op meer plekken in West-China Tibetaanse monniken. Het nieuws is moeilijk door onafhankelijke nieuwsbronnen te controleren; China kent geen vrije pers die over dit gevoelige onderwerp bericht en buitenlandse correspondenten werken meestal in de oostelijke kustprovincies. Soms melden Chinese staatsmdia zelfverbrandingen. Dit keer niet.
Kwestie Tibet
Zelfverbrandingen komen de laatste paar jaar vaker voor; monniken willen er aandacht mee vragen voor de in hun ogen beperkte godsdienstvrijheid. Ook willen sommigen de terugkeer van hun geestelijk leider, de Dalai Lama, die in ballingschap woont.
Nieuws uit Tibet of over Tibetaanse monniken ligt gevoelig in China. Tibet is in 1950 door China geännexeerd. Tot die tijd was Tibet een theocratie en was de Dalai Lama niet alleen geestelijk leider, maar ook het politieke hoofd van het land. Het geestelijk leven en politiek is daarom moeilijk van elkaar los te zien.
Sommige delen van Tibet zijn bij andere provincies gevoegd. Dat is de reden dat daar dus ook Tibetaanse monniken voorkomen. Het overblijvende deel is een zogeheten Autonome Regio; dat betekent dat de regio meer rechten heeft dan een gewone Chinese provincie, onder andere op het gebied van behoud van taal en cultuur. China kent vijf van zulke regio's.