Zuid-Korea wil uitleg over luchtverdedigingszone China
De Zuidkoreaanse regering gaat deze week met China in gesprek over de dit weekend door Beijing afgekondigde controle van het luchtruim boven de Oostchinese Zee. Tot het gebied behoort ook een eiland waarvan de souvereiniteit door China en Zuid-Korea wordt betwist.
De kwestie zal donderdag worden besproken tijdens regulier overleg tussen de ministeries van defensie van beide landen. Dat meldt het Zuidkoreaanse ministerie van defensie maandagochtend.
Volgens Seoul overlapt de Chinese luchtverdedigingszone met het gebied waarvan Zuid-Korea het luchtruim controleert. Bovendien valt het eilandje Ieodo in het door de Chinezen uitgeroepen controlegebied. China en Zuid-Korea vinden allebei dat deze rotspunt tot hun grondgebied behoort.
Een straaljager achter je staart
Zaterdag maakte het Chinese ministerie van defensie bekend dat het een groot deel van de Oostchinese Zee tot luchtverdedigingszone uitroept. Vliegtuigen die het gebied doorkruisen moeten hun vluchtplan melden bij de Chinese luchtverkeersleiding en instructies onmiddellijk opvolgen.
Vliegtuigen die zich niet aan de regels houden krijgen te maken met 'militaire noodmaatregelen'. De restricties zijn zaterdagochtend om 10 uur lokale tijd ingegaan.
Diplomatieke overuren
Sindsdien hakketakken China en Japan met elkaar over de maatregel. In het gebied liggen de Diaoyu/Senkaku-eilanden, die door beide landen worden geclaimd. De Japanse premier Shinzo Abe noemde de Chinese maatregel 'gevaarlijk'. China op zijn beurt noemde die opmerking 'onacceptabel'.
De Chinese autoriteiten roepen de VS op om zich afzijdig te houden. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel en de minister van buitenlandse zaken John Kerry toonden zich dit weekend 'bezorgd' over de Chinese stap.
Tweede luchtverdedigingszone
Ondertussen breken luchtvaartmaatschappijen in de regio zich het hoofd hoe om te gaan met de Chinese luchtverdedigingszone. Volgens China zullen de routes voor commerciële luchtvaart ongemoeid worden gelaten.
Maar veel landen in de regio stuit het tegen de borst dat ze de Chinese regels moeten naleven boven open zee. Ze menen dat ze daarmee impliciet toegeven dat China de bevoegde autoriteit van het gebied is. Veel landen vrezen dat China vervolgens een tweede luchtverdedigingszone zal afkondigen in de Zuidchinese Zee, waar een aantal landen ook territoriale disputen met China hebben.