Hollande spreekt een woordje mee
De Franse president Francois Hollande is op bezoek in Beijing en dat betekent veel handelsovereenkomsten. China koopt 60 Airbus-vliegtuigen en beide landen intensiveren hun nucleaire samenwerking.
Het contract met Airbus omvat de levering van 42 A320- en 18 A330-toestellen. De waarde van de Airbus-order bedraagt 8 miljard dollar. De order lijkt overigens groter dan hij in werkelijkheid is, want de 18 A330-toestellen behoren tot een eerder geannuleerde order van in totaal 35 vliegtuigen van dit type.
De Chinese overheid trok de order in als reactie op het voornemen van de EU een co2-tax op het vliegverkeer van en naar de EU in te stellen. Dit plan is opgeschort door de EU na protesten van intercontinentale airlines, die vinden dat de maatregel maatschappijen binnen de EU bevoordeelt.
Nucleaire ambities
Ook tekenden ondernemingen uit beide landen, onder toeziend oog van presidenten Hollande en Xi Jinping, een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van kernenergie. Het contract omvat onderzoek naar nieuwe reactoren, het delen van nucleaire brandstof en het moderniseren van bestaande reactoren.
China heeft een omvangrijk bouwprogramma van kerncentrales. Er zijn vijftien centrales operationeel, 29 in aanbouw en er liggen er vijf op de tekentafel. Dat maakt China in 2020 de grootste producent van kernenergie in de wereld.
Veiligheidsrisico's
Het kernenergieprogramma van de Chinese overheid lag enige tijd stil na de ramp in het Japanse Fukushima. Het leidde tot aanvullende bouwvoorschriften en operationele veiligheidseisen. Met de hervatting van het programma in oktober 2012 slaat China een andere weg in dan bijvoorbeeld Duitsland of Japan, die hun kernenergieprogramma willen afbouwen.
China heeft een enorme energiebehoefte. Zelfs als het zijn ambitieuze bouwprogramma van kerncentrales uitvoert, zal het nog maar in 5 procent van de totale energiebehoefte kunnen voorzien. Fossiele brandstoffen, en dan met name steenkool, blijven de komende decennia de belangrijkste energiebron.
Thorium-centrale
Frankrijk was in de jaren '80 de leverancier van China's eerste kerncentrale in Shenzhen, die in 1994 opende. Sindsdien leverden de Fransen niet alleen complete centrales, maar vertrouwden de Chinezen ook de technologie toe. Die hebben deze verder ontwikkelt. Zo werken de Chinezen aan een zogeheten Thorium-centrale, een veiliger type centrale met minder radioactief afval.
In totaal werden tijdens het bezoek van Hollande aan Beijing achttien handelsovereenkomsten getekend. Chinese bloggers spreken niet over de handel; wel over Hollande die in Beijing de vliegtuigtrap afdaalde met zijn gulp open.