Beijing vernietigt 500 barbecues
Lokale autoriteiten in Beijing hebben honderden straatbarbecues in beslag genomen en vernietigd. De actie is onderdeel van een campagne om luchtvervuiling tegen te gaan.
Het was deze zomer al aangekondigd en nu is het zover. Staatsmedia berichten dat er in de Chinese hoofdstad wordt opgetreden tegen verkopers die op straat voedsel klaarmaken. Op foto's is te zien hoe hun barbecues in stukken worden geknipt.
Volgens lokale autoriteiten dragen de straatbarbecues bij aan het verspreiden van fijnstof en giftige gassen. Ook zouden buurtbewoners klagen over de overlast van straatbarbecues.
Niet weg te denken
De straatbarbecue is niet weg te denken uit het leven van een Chinees. Als de avond valt, lichten de Chuan'r op. In alle Chinese steden worden op straat etenswaren gegrild. Naar goed Chinees gebruik wordt alles wat vier poten heeft, vliegt of zwemt (behalve een stoel, vliegtuig of onderzeeër) op het rooster gelegd van restaurantjes en straatverkopers.
Hongerige consumenten eten lopend of strijken na een drukke dag op het werk met een koud biertje neer op een geïmproviseerd terras.
Verknipt
En eerlijk is eerlijk, een straat met meerdere straatbarbecues die met houtskool worden gestookt, kan letterlijk adembenemend zijn. Toch is het immense smogprobleem niet opgelost, als er 500 straatbarbecues aan stukken worden verknipt.
Dat erkent ook Ma Jun, directeur van het instituut voor publieke en milieuzaken. "Deze actie geeft verlichting voor buurtbewoners, maar om de luchtvervuiling op te lossen moeten prioriteiten worden gesteld. Ik denk dat een van de belangrijkste prioriteiten de uitstoot van het autoverkeer zou moeten zijn." Volgens Ma moet worden gekeken naar de kwaliteit van de brandstof (minder zwavel) en de uitstoot van oudere dieselvrachtwagens.
Gerelateerde onderwerpen:
Beijing: forse groei aantal patiƫnten met longkankerHevige smog is in tien jaar verdubbeld
Stoken met steenkool bekort leven met 5,5 jaar