Staatskrant: 'luchtverdedigingszone afdwingen'
De overheid moet militairen de vrije hand geven om onmiddellijk maatregelen te nemen als andere landen China's luchtverdedigingszone schenden. Alleen zo kan de controle op het vliegverkeer worden afgedwongen, schrijft Global Times in een commentaar.
Volgens het commentaar is China tekort geschoten toen twee Amerikaanse B52-bommenwerpers ruim een uur door de Chinese luchtverdedigingszone vlogen. "We hebben gefaald in het bieden van een tijdige en passende reactie. [...] Dit kan het imago van het militaire apparaat aantasten", schrijft Global Times.
De krant spoort de Chinese overheid aan maatregelen te nemen: "De autoriteiten moeten draaiboeken maken die een snelle reactie mogelijk maken voor verschillende noodgevallen en uitdagingen. Relevante departementen moeten de beslissingsbevoegdheid krijgen om te gaan met gevoelige situaties."
Niets van aantrekken
Ondertussen trekken meer landen zich niets aan van de Chinese luchtverdedigingszone, die zaterdag werd afgekondigd. Japan en Zuid-Korea vlogen met patrouillevliegtuigen door de zone. Japan heeft luchtvaartmaatschappijen uit zijn land opgedragen zich niet aan de Chinese eisen te houden.
China wil dat vliegtuigen boven het gebied tevoren een vluchtplan indienen, contact met de Chinese luchtverkeersleiding onderhouden en instructies opvolgen. Voor Japan en Zuid-Korea is het onacceptabel dat ze Chinese toestemming nodig hebben om boven eilanden te vliegen die volgens die landen tot hun grondgebied behoren.
Niet te missen radarvlekken
Met het afkondigen van de luchtverdedigingszone is er geen weg terug zonder gezichtsverlies. We mogen toch aannemen dat de Chinese top niet had verwacht dat iedereen zich zonder slag of stoot zou neerleggen bij de maatregel.
Toch kwam er geen reactie toen de VS als eerste een teen in het water stoken en daarvoor twee van hun grootste en traagste toestellen stuurden die op het Chinese vasteland twee enorme vlekken op het radarscherm veroorzaakten. De druk om binnenkort wel te reageren wordt in ieder geval opgevoerd.
Lees ook mijn column over dit onderwerp op Elsevier.nl.
Gerelateerde onderwerpen:
Vijf vragen over de Chinese luchtverdedigingszoneZuid-Korea wil uitleg over luchtverdedigingszone China
China claimt controle over luchtruim Oostchinese-Zee