Waarom biedt RTL eigenlijk geen excuses aan?
In China is de puberale humor van Gordon in Holland Got Talent geen grote zaak. Maar Chinese Nederlanders zien in de reactie van de zanger en RTL een bevestiging van wat ze allang weten.
Ik had niet gedacht ooit een blogbericht over Gordon te zullen schrijven. En ik heb het ook lang uitgesteld. Maar hier is ie dan.
Vandaag is bekend geworden dat het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam een klacht heeft ingediend bij RTL. Het meldpunt besloot hiertoe nadat 13 mensen zich bij het bureau hadden beklaagd over de opmerkingen van jurylid Gordon in de talentenjacht Holland Got Talent. In de uitzending van 16 november maakte hij een serie stereotyperende opmerkingen tegen de Chinese kandidaat Xiao Wang (zie video).
Ook drie culturele organisaties van Chinezen in Nederland hebben deze week een klachtbrief aan RTL geschreven over de uitzending.
Nee, dan Jimmy Kimmel
In China is er wel her en der over de kwestie bericht, maar het is geen grote zaak. Heel anders dan de enorme ophef die de talkshow Jimmy Kimmel Live daar veroorzaakte na een item dat door veel Chinezen als racistisch werd beschouwd.
Maar Nederland is de VS niet. Het kwam veel Chinezen en staatsmedia niet slecht uit om het vuurtje van onvrede over Jimmy Kimmel aan te wakkeren. De VS is een rivaal van China die zich graag op morele superioriteit beroept, en Nederland... Ach, Nederland.
Eerst bagatelliseren
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Amerikaanse televisiemaatschappij ABC de zaak niet handig heeft aangepakt. Na Kimmels opmerkingen eerst te bagatelliseren, betuigde de zender toen haar spijt dat mensen zich beledigd voelde en volgde dagen later pas excuses en een erkenning dat fout was gehandeld.
Toen was de kwestie al uitgegroeid tot een veenbrand en stonden er duizenden mensen te demonstreren bij ABC-studio's in heel Amerika. Wat ook niet hielp is dat ABC's moedermaatschappij Disney grote belangen in China heeft. ABC kon het zich gewoonweg niet veroorloven de kwestie van zijn schouders te laten glijden.
Nuchtere Chinezen
Ik geloof niet dat er binnenkort duizenden Chinese Nederlanders naar het RTL-kantoor in Hilversum komen om te demonstreren. Daar is de Chinese gemeenschap in ons land veel te nuchter voor. Maar ik begrijp wel heel goed dat een deel van die gemeenschap in zijn wiek geschoten is.
Ga maar eens naar een Chinees restaurant. Tien tegen een dat er een lollige klant is die zich van hetzelfde reportoire als Gordon bedient. De bediening zucht eens diep en zet zijn professionele glimlach op na de duizendste 'sambal bij'.
Alledaags racisme
Wie geïnteresseerd is in het alledaags racisme dat Chinese Nederlanders meemaken, moet eens kijken bij de reacties op een online-petitie over Gordon op Change.org.
"Ik ben in Nederland geboren, ben opgegroeid in een dorp, mijn ouders hadden een Chinees restaurant...en dan weet je ook wat ik allemaal heb meegemaakt in mijn leven. Mijn kind van 13 jaar werd een keer uitgescholden voor babi pangang. Hij kent dat gerecht niet eens. Of nog erger voor poepchinees", schrijft iemand uit Arnhem.
Een inwoner van Rotterdam schrijft: "As an Asian who grew up in the heart of holland I had to go trough such racist jokes or even worse everyday of my life. People think it's funny cause they think it's a joke, but for the person who has to go trough it everyday it's a nightmare."
Een Nijmeegse zegt: "I hear people making comments about my culture just when i walk past by them and I feel defenseless. As if I just have to accept it like Xiao Wang did. That way, they also show disrespect and how they look down on us Asians."
Waarom geen excuses?
RTL volgt dezelfde pr-tactiek die ABC oorspronkelijk volgde: bagatelliseren. Het gebruikt daarvoor een interessante drogreden. Omdat Gordon zijn opmerkingen niet racistisch heeft bedoeld, hoeft niemand zich aangesproken te voelen. Gordon zelf toont zich in diverse interviews volledig overdonderd door de reacties op wat door hem als een grap was bedoeld. Hij verklaarde de discussie eigenhandig als gesloten.
Wat is er eigenlijk tegen dat RTL zijn excuses aanbiedt? Waarom kunnen ze het niet over hun lippen krijgen om toe te geven dat het flauwe grappen waren die door een deel van hun kijkerspubliek als grievend worden ervaren? Als ik op iemands tenen ga staan zeg ik ook sorry. Zelfs als ik dat per ongeluk deed.