economie cultuur politiek RSS

China lanceert Nederlandse satellieten

Een Chinese Lange Mars 2D-raket heeft vrijdag meerdere satellieten in een baan om de aarde gebracht. Een lancering met een Nederlands tintje, want er waren twee Nederlandse nano-satellieten voor telecommunicatie aan boord.

Vanaf het lanceercentrum in Jiuquan werden in totaal zes satellieten de ruimte ingebracht. Naast de Nederlandse satellieten van het bedrijf ISISpace had de raket ook satellieten uit Ecuador, Argentinië en Turkijke aan boord. Op één van de twee Nederlandse satellieten is een herdenkingsmunt bevestigd met de afbeeldingen van koningin Beatrix en aanstaande koning Willem-Alexander. 

Hoofdlading was de Chinese Gaofen-1, een aardobservatiesatelliet voor wetenschappelijke doeleinden. Het Gaofen-programma omvat de lancering van in totaal zes satellieten tussen 2011 en 2016. Het programma heeft een omvangrijk werkgebied: het zoeken naar grondstoffen, onderzoek naar natuurrampen, landbouwverbetering en het monitoren van klimaatverandering.

 

Omvangrijk ruimteprogramma

Het is de eerste lancering van een Chinese raket in 2013. Maar het Staatsbureau voor Wetenschap, Technologie en Defensie-industrie heeft een druk spoorboekje voor de rest van het jaar, waarin in totaal zestien lanceringen zijn voorzien.

China heeft een omvangrijk ruimteprogramma opgezet, met zestien deelprogramma's. Ook voert het bemande ruimtevluchten uit, het Shenzhou-programma, waarvan een lancering in juni is voorzien (Shenzou-10). Er is ook een Mars-programma.

Werkpaard van de Chinese ruimtevaart is de Lange Mars-draagraket (in het Chinees Chang Zheng genoemd).  In totaal zijn er al 175 lanceringen met de Lange Mars-raket gedaan, sinds zijn introductie in 1969. De Lange Mars 2D is een doorontwikkeling, met een grotere draagcapaciteit. Deze is sinds 1992 al 19 keer gelanceerd.

 

vrijdag 26 april 2013

Gerelateerde personen:

Liu Yang


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder