China onderweg naar de maan
China heeft maandagochtend vroeg succesvol de raket gelanceerd die een capsule naar de maan moet brengen. Het is voor het eerst in 37 jaar dat er weer een maanlanding wordt uitgevoerd.
Om half twee lokale tijd ging vanaf ruimtebasis Xichang in de provincie Sichuan de Chang'e 3-missie van start. Doel van de missie is een landing, waarbij een robotvoertuig -de Yutu- op het maanoppervlak wordt neergezet. De Chinese maanrover moet geologisch onderzoek gaan doen en op zoek naar zeldzame metalen.
Het is de tweede fase van het Chinese maanprogramma. In de eerste fase werden satellieten Chang'e 1 en Chang'e 2 in een baan om de maan gebracht. Met een maanlanding en de Yutu gaat China nu onderzoek op de maan zelf doen. In 2017 wil China als derde land ter wereld mensen op de maan zetten.
Jade konijn
De naam Chang'e verwijst naar het Chinese verhaal over de koningin van de maan. Zij wordt vergezeld door een jade konijn, Yutu.
Voor de liefhebbers: Chang'e 3 werd de ruimte ingeschoten door een Lange Mars-3B draagraket, het werkpaard van het Chinese ruimtevaartprogramma. Xichang is een van de drie Chinese lanceerbases. De vluchtleiding is in Beijing.
Gerelateerde onderwerpen:
China gaat naar de maanShenzhou-10 terug op aarde