economie cultuur politiek RSS

Chinese kunst is miljoenenbusiness geworden

Een schilderij van de Chinese kunstenaar Huang Zhou is maandag geveild voor 128,8 miljoen yuan (bijna 15,5 miljoen euro). Een dag eerder werd ook al een schilderij van Chinese kunstenaar Zao Wou-ki voor 89,7 miljoen yuan verkocht (10,7 miljoen euro). 

Twee veilingen van hedendaagse Chinese kunst in Beijing in 48 uur tijd. En beide keren rolden bieders over elkaar heen om de beste stukken te bemachtigen. Op zondag ontving Sotheby's kunstliefhebbers in het Shangri-La Hotel. Hier werden 141 werken aangeboden waarvan er 112 succesvol werden verkocht voor een totale waarde van 227,1 miljoen yuan (27 miljoen euro).

Topstuk was Abstractie van Zao Wou-ki. Het werk was geschat op een waarde van 45 miljoen yuan, maar ging uiteindelijk voor bijna drie keer zoveel over in andere handen. Een abstract landschap van Zao werd niet veel later voor 44,8 miljoen yuan (5,3 miljoen euro) verkocht. In beide gevallen waren de kopers Chinese kunstverzamelaars.

 

Recordprijzen

24 Uur later liepen de bedragen nog hoger op in het veilinghuis Poly. Daar werd 128,8 miljoen yuan geboden voor Vrolijkheid in het Gras van Huang Zhou.

Het is daarmee niet het duurste schilderij van een Chinese kunstenaar ooit; dat record is (nog) in handen van Qi Basihi. Zijn Adelaar op een Dennenboom bracht in 2011 bijna 60 miljoen euro op.

 

Tweede kunstmarkt ter wereld

Buitenlandse veilighuizen kunnen pas sinds een jaar in China handelen, maar zijn uitgesloten van de handel in 'culturele relicten', zoals Chinees porcelein en traditionele inkttekeningen.

Volgens het TEFAF Art Market Report 2013 is China na de Verenigde Staten uitgegroeid tot de tweede kunstmarkt ter wereld.

dinsdag 3 december 2013

Gerelateerde personen:

Zao Wou ki
Liu Xiaodong
Yue Minjun

Gerelateerde onderwerpen:

Veiling van Westerse kunst in Xiamen
Tentoonstelling Ming-dynastie in Nieuwe Kerk

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder