economie cultuur politiek RSS

India wil terugtrekking Chinese troepen

Salman Khurshid, minister van Buitenlandse Zaken in India, vraagt de Chinese regering om zijn troepen terug te trekken uit betwist gebied in Oost-Kashmir. Regionale grootmachten India en China staan aan de vooravond van twee topontmoetingen in mei.

Volgens India hebben Chinese militairen vorige week in de Depsangvallei een kampement ingericht; 10 kilometer landinwaarts van de onofficiële de facto grens die beide landen aanhouden. Indiase officieren hebben de Chinezen gevraagd te vertrekken, maar dat is tot dusverre niet gebeurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een formeel protest ingediend en Beijing verzocht het tentenkamp te laten opdoeken. China doet de zaak af als speculaties in de media. Volgens Beijing overschrijden zijn troepen de grens 'met geen voet'. 

In het Himalayagebied betwisten China en India de precieze loop van de grens. In 1962 vochten zij een kleine veldslag uit, die in een vernederende nederlaag voor India resulteerde. Sindsdien komen grensincidenten met enige regelmaat voor (zonder dat daarbij een schot wordt gelost), maar India claimt dat het huidige incident veel verder op zijn gebied plaatsheeft dan ooit tevoren.

 

Regionale giganten

Voor 20 mei staat een bezoek van premier Li Keqiang aan India gepland; zijn eerste reis overzee. Net als China heeft India een enorme thuismarkt van meer dan een miljard inwoners en beiden hebben ook te maken met een onstuimig groeiende economie. Beide landen hebben economisch veel te winnen bij een goed nabuurschap.

Maar gerommel aan de grens irriteert India. Voorafgaand aan het bezoek van regeringsleiders is nu op 9 mei een bezoek van de Indiase minsiter van Buitenlandse Zaken Khurshid aan zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yi ingepland om de ergste rimpels glad te strijken.

vrijdag 26 april 2013

Gerelateerde personen:

Wang Yi


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder