economie cultuur politiek RSS

Japan roept op tot topontmoeting met China

Premier Shinzo Abe van Japan wil een topontmoeting met president Xi Jinping om de spanningen rond de Oostchinese Zee te bespreken. Hij wil dat het geschil over de Diaoyu/Senkaku-eilanden niet in de weg staat van verdere samenwerking.

Abe wil de draad oppakken van zijn laatste bezoek aan China, toen hij in 2006 door toenmalig president Hu Jintao werd ontvangen. "Omdat er meningsverschillen tussen onze landen zijn, is het des te belangrijker dat de leiders elkaar ontmoeten", zei Abe in een interview met persbureau Bloomberg. "Ik bezocht China als premier en ontmoette Hu Jintao en we deelden de visie dat we ons moeten richten op een strategische, wederzijds voordelige relatie. Nu is de tijd gekomen om vanaf dat startpunt weer verder te gaan."

 

Crisiscommunicatie

Zijn oproep volgt na een rondreis deze week van de Amerikaanse vice-presdient Joe Biden aan de regio. Biden riep Japan en China op aan crisiscommunicatie te doen.

Abe deed in juli ook al een oproep aan Beijing voor een topontmoeting om de veiligheidssituatie in de regio te bespreken. China had daar toen geen trek in. Beijing liet weten geen gesprekken te voeren die gedoemd zijn te mislukken, schreef partijkrant People's Daily op basis van bronnen bij het ministerie. Ook tijdens de G-20-top in augustus hield Xi de boot af om Abe een-op-een te spreken.

 

'Gesprek heeft geen zin'

In eerste instantie lijkt het Chinees leiderschap nu opnieuw het voorstel af te wijzen. Desgevraagd liet het ministerie van buitenlandse zaken aan verslaggevers weten dat het weinig van zo'n gesprek verwacht. "Het probleem is dat Japan de geschiedenis en het heden niet goed op het netvlies heeft en daardoor de verkeerde dingen doet. We herhalen onze oproep aan Japan om op een andere manier naar zijn eigen geschiedenis en het heden te kijken en dezelfde richting na te streven als China."

De vraag is natuurlijk of China in retoriek over het Japanse oorlogsverleden blijft steken, of dat een serieuze poging doet de grimmige situatie die is ontstaan na de afkondiging van de Chinese luchtverdedigingszone van de scherpste kantjes te ontdoen. Beijing zelf zegt altijd dat het langs bilaterale onderhandelingen problemen met zijn buurlanden wil oplossen. Andere landen in de regio en de VS kijken toe of China dat ook echt meent.

vrijdag 6 december 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Bezoek Biden brengt gemoederen even tot bedaren
China stuurt straaljagers af op toestellen VS en Japan
China ziet geen gat in gesprekken met Japan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder