Zuid-Korea breidt luchtverdedigingszone uit
Het ministerie van defensie van Zuid-Korea heeft zondag een uitbreiding van zijn luchtverdedigingszone aangekondigd. De nieuwe zone overlapt met die van China en Japan.
Zuid-Korea heeft al sinds 1951 een eigen luchtverdedigingszone, afgekondigd door de VS tijdens de Koreaoorlog. Maar niet alle eilanden van Zuid-Korea vielen in het gebied. Bij de nieuwe zone is dat wel het geval.
De uitbreiding is een reactie op de afkondiging door China van een luchtverdedigingszone boven een groot deel van de Oostchinese Zee. In het gebied waarvan China sinds twee weken de controle claimt liggen meerdere eilanden waarvan verschillende landen de soevereiniteit claimen. Daaronder de omstreden rotspunt Ieodo, waarvan Zuid-Korea en China allebei vinden dat het tot hun grondgebied behoort, maar waarover Zuid-Korea de administratieve controle heeft. Het heeft bij het eiland een wetenschappelijk station gebouwd.
Geen gevolgen burgerluchtvaart
Volgens Zuid-Korea heeft de zone geen gevolgen voor de commerciële luchtvaart. In de praktijk gaat het Seoul om militaire vliegtuigen. De zone wordt effectief vanaf 15 december.
Omdat de Zuidkoreaanse zone deels overlapt met luchtverdedigingszones van China en Japan ontstaat er een gebied waar niet-commerciële luchtvaart geacht wordt zich aan de regels van drie landen te houden. Die regels schrijven voor dat een vluchtplan wordt gemeld, radiocontact wordt onderhouden en instructies moeten worden opgevolgd.
Jij ook, dan wij ook
Zuidkoreaanse autoriteiten benadrukken dat de uitbreiding van de zone in overeenstemming is met de internationale rechtspraktijk, niet gericht is tegen specifieke landen en bedoeld is om de veiligheid in het gebied te garanderen.
Precies de argumenten dus die China gebruikte om zijn eigen luchtverdedigingszone in te stellen. Dat maakt het moeilijk voor Beijing om principiële bezwaren te uiten.
Spierballentaal vs spiegelen
Seoul heeft voor een andere tactiek gekozen dan Tokio. In plaats van spierballentaal kiest het ervoor China met zijn eigen wapen te bstrijden. De zone-uitbreiding is een krachtig signaal van Seoul dat een luchtverdedigingszone uiteindelijk niet zoveel voorstelt: iedereen kan er een afkondigen, zelfs als de controle van het luchtruim al door een ander land is geclaimd.
UPDATE - Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft maandag laten weten dat de Zuidkoreaanse beslissing zijn Adiz uit te breiden 'betreurt'.
Het kaartje is van Al Jazeera International.
Gerelateerde onderwerpen:
Japan roept op tot topontmoeting met ChinaBezoek Biden brengt gemoederen even tot bedaren
Zuid-Korea wil uitleg over luchtverdedigingszone China