Klimaatverandering arriveert in Beijing
China is kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, maar is daar slecht op voorbereid. Dat staat in een rapport van een invloedrijk adviesorgaan van de Chinese overheid.
China is nauwelijks voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering, als gevolg van een gebrek aan kennis en urgentie bij zowel overheid als de bevolking. Dat schrijft de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming in een rapport dat maandag verscheen.
Volgens het rapport zijn de gevolgen van klimaatverandering nu al merkbaar, zoals toenemende droogte in het noorden van het land, tyfoons die heftiger zijn en steeds vroeger in het seizoen ontstaan en het opdrogen van moerasgebieden.
Meer negatieve effecten
De opstellers waarschuwen dat de gevolgen groot zullen zijn als er geen passende maatregelen worden genomen. Het rapport waarschuwt dat de voedselzekerheid en energievoorziening in gevaar kunnen komen, en dat de schade aan mens en goed toe zal nemen.
"In de toekomst zal de trend van stijgende temperaturen nog duidelijker worden, met meer negatieve effecten als gevolg. Zonder effectieve maatregelen zal de schade van rampen veroorzaakt door extreem weer nog groter worden", stelt het rapport.
China kwetsbaar voor natuurgeweld
Volgens de opstellers zijn bestaande maatregelen, zoals het aanleggen van zoetwaterreservoirs en de herplant van bos, ontoereikend. "Hoewel ons werk om te gaan met klimaatverandering soms successen heeft behaald, moet de basis worden versterkt en zwakke plekken aangepakt."
Het rapport noemt dan ook enkele nieuwe maatregelen, zoals een plan voor het kunstmatig opwekken van regen en een calamiteitenverzekering voor boeren. Het constateert dat de Chinese infrastructuur en energievoorziening kwetsbaar zijn voor overstromingen die na overvloedige regenval optreden. Jaarlijks komen ongeveer 2.000 mensen om het leven als gevolg van natuurgeweld. De economische schade als gevolg van overstromingen bedraagt 200 miljard yuan (24 miljard euro) in de afgelopen 25 jaar.
Bron van uitstoot
China is zelf een van de grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld, als gevolg van zijn zware afhankelijkheid van steenkool voor de energievoorziening. En ook zijn onstilbare dorst zorgt ervoor dat waterreservoirs in het noorden steeds sneller opdrogen.
Het is voor het eerst dat een invloedrijk adviesorgaan de noodklok luidt over de gevolgen van klimaatverandering en de noodzaak maatregelen te nemen. De vraag is echter of China de nadruk zal leggen op het beteugelen van de gevolgen van klimaatverandering, of zelf maatregelen zal nemen om zijn uitstoot te beperken. Xie Zhenhua, vice-voorzitter van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming, zei daarover eerder deze week tegen Xinhua dat China niet dezelfde weg kan volgen als ontwikkelde landen, die rijk genoeg zijn om milieumaatregelen te nemen en het zich kunnen veroorloven vervuilende industrie te verplaatsen naar de derde wereld.
Gerelateerde onderwerpen:
Beijing vernietigt 500 barbecuesEinde subsidie zet bijl in bosbouw
'Smog in vijf tot tien jaar teruggedrongen'