economie cultuur politiek RSS

Volgende halte: Mars

De Chinese ruimtevaart is klaar om een reis naar Mars te ondernemen. Dat zegt de hoofdingenieur die China's maanlanding mogelijk heeft gemaakt.

China's is nog maar net voor het eerst op de maan geland, of de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA kijkt alweer vooruit.

Volgens de hoofdingenieur van het Chang'e maanprogramma, Wu Weiren, beschikt China over de juiste draagraketten, volgradar die diep in de ruimte kan kijken en ander technisch vermogen om een reis naar Mars te ondernemen.

 

'Geen ruimterace'

Wu benadrukt dat de beslissing voor een Marsprogramma door de Chinese overheid moet worden genomen. Die moet ook voor extra geld zorgen. Volgens Wu spendeert China momenteel relatief weinig aan zijn ruimtevaart.

Hij vindt echter niet dat er sprake is van een ruimterace met andere landen. "We volgen onze eigen aanpak die uitgaat van stabiele vooruitgang. We houden niet van haast en roekeloosheid. We willen niet concurreren met andere landen", zei Wu op een persconferentie. India lanceerde vorige maand een capsule die onderweg is naar Mars.

 

Taikonaut op de maan

Zondag landde voor het eerst een Chinees ruimtevaartuig op de maan. Aan boord van de Chang'e 3 is een onbemand verkenningsvoertuig meegebracht, Yutu, die drie maanden grondonderzoek uitvoert. Medio 2017 moet de Chang'e-5 op de maan landen en terugkeren naar aarde. Dat maakt de weg vrij voor een bemande maanreis medio 2020. 

China heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma opgetuigd. Met het Shenzhou-programma wordt ervaring met bemande ruimtevaart opgedaan. China bracht in 2005 zijn eerste taikonaut in de ruitmte. Ook is er een semi-permanent ruimtestation: Tiangong-1.

donderdag 19 december 2013

Gerelateerde personen:

Nie Haischeng

Gerelateerde onderwerpen:

Maanrover begint aan ontdekkingstocht
Chang'e-3 landt op de maan
Shenzhou-10 terug op aarde

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder