Schonere lucht kost China 1.750 miljard yuan
De uitvoering van een plan om de luchtkwaliteit te verbeteren gaat naar schatting 210 miljard euro kosten. In 2017 moet de uitstoot van fijnstof flink zijn teruggebracht.
Het goede nieuws is dat investeren in het milieu een banenmotor zal zijn. Het slechte nieuws is dat er een flink prijskaartje aan hangt. Dat zei Wang Jinnan, de tweede man van de academie voor milieuplanning, op een congres over de plannen van de Chinese overheid de luchtvervuiling terug te dringen.
Ongeveer 640 miljard yuan is gemoeid met het terugdringen van fijnstof door de industrie (77 miljard euro). Nog eens 490 miljard yuan moet worden gestoken door energiecentrales te laten overschakelen van steenkool naar gas (59 miljard euro). Daarnaast kost het 210 miljard yuan om het wagenpark versneld te moderniseren en deels op electriciteit te laten rijden (25,2 miljard).
Twee miljoen banen
De investeringen die met het nationale plan zijn gemoeid leveren volgens Wang twee miljoen extra banen op. Volgens het in september aangekondigde Luchtvervuiling Preventie en Controle Actieplan moet de uitstoot in drie jaar tijd worden teruggebracht.
Als het plan werkt, moet de hoeveelheid fijnstof in de lucht in grote steden als Beijing met gemiddeld 60 microgram per kubieke meter zijn teruggebracht.
Gezondheidsschade
Luchtvervuiling en smog zijn een ernstig probleem in China, waaraan steeds meer burgers aanstoot nemen. De hoeveelheid vervuiling in de lucht overschrijdt regelmatig de waarden die als aanvaardbaar gezondheidsrisco worden beschouwd.
Ook de economische schade neemt toe, doordat bij hevige smog industrie wordt stilgelegd en het verkeer op de weg, op het spoor en in de lucht wordt gehinderd. Ook het toerisme naar China lijdt onder de slechte luchtkwaliteit.
Gerelateerde onderwerpen:
China wil met Japan en Zuid-Korea smog bestrijdenBeijing wil vuurwerk verbieden bij ernstige smog
'Smog in vijf tot tien jaar teruggedrongen'