economie cultuur politiek RSS

China wil vredesproces Midden-Oosten vlot trekken

Wat de Verenigde Staten niet lukt, wil China voor elkaar boksen. De speciale gezant voor het Midden-Oosten, Wu Sike, wil Israel en de Palestijnse Autoriteit weer aan de onderhandelingstafel krijgen. In mei ontvangt Beijing zowel de Israelische minister-president Benjamin Nethanyahu, als de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Wu was maandag en dinsdag in Jeruzalem om afzonderlijk te spreken met de vice-minister van buitenlandse zaken Zeev Elkin en de minister van justitie Tzipi Livni, die verantwoordelijk is voor de onderhandelingen met de Palestijnen. Daarvoor bezocht hij hoge officials van de Palestijnse autoriteit in Ramalla.

Volgens de speciale gezant is het conflict tussen de Israeli's en Palestijnen het belangrijkste in de regio en door het op te lossen zouden andere regionale kwesties eenvoudiger zijn aan te pakken. Wu is van plan om beide partijen te helpen een aantal praktische maatregelen te nemen, die het mogelijk maken om later in goede sfeer het vredesproces weer op te pakken.

 

Onderhandelingen

Wu benadrukte dat vrede het best kan worden bereikt door onderhandelingen die moeten leiden tot de vorming van een zelfstandige staat voor de Palestijnen, gebaseerd op een twee-staten oplossing. Beijing voegde er aan toe dat het bereid is in deze kwestie zij aan zij samen te werken met de internationale gemeenschap; zonder overigens de Verenigde Naties of het Internationaal Gerechtshof te noemen.

 

Internationale bemoeienis

China's bemoeienis met het Midden-Oostenconflict is opvallend. Het land is niet zo dol op internationale bemoeienis met andermans problemen. China duldt dat niet van anderen, maar het het is zelf ook nauwelijks actief op het internationale diplomatieke toneel. Denk aan de kwestie Noord-Korea, waar het zich zorgen over maakt, maar toch een pragmatische opstelling kiest.

Laat staan dat het een rol voor de internationale gemeenschap ziet weggelegd. Beijing reageerde furieus toen de Fillipijnen eerder dit jaar de VN consulteerde over een territoriaal conflict met China. Kwesties tussen landen dienen bilateraal te worden opgelost met gesprekken 'op basis van gelijkwaardigheid', zei China toen.

Waarom het uitgerekend van alle conflicten op de wereld publiekelijk aankondigt om zich met de slepende Palestijnse kwestie bezig te houden? Of we staan aan de vooravond van een majeure beleidsverandering van China's internationale betrekkingen. Anders is er maar één goede reden voor te bedenken: Israels beste bondgenoot is het niet gelukt.

woensdag 1 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Asean-landen bezorgd over regionale veiligheid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder