'China heeft een tekort aan varkensvlees'
De Chinese import van varkensvlees zal in de komende vijf jaar verdubbelen. Dat verwacht de Rabobank.
Naarmate Chinezen een hoger besteedbaar inkomen verwerven, neemt de vleesconsumptie toe. Maar China zelf produceert op dit moment veel te weinig. Analisten van de Rabobank verwachten daarom dat de import van varkensvlees in de periode tot 2018 zal verdubbelen.
Gek genoeg heeft China het tekort aan zichzelf te wijten. In 2006 daalden de prijzen voor varkensvlees dramatisch, waarna veel Chinese boeren zich genoodzaakt zagen hun vee te slachten en op andere inkomstenbronnen over te stappen. Nu de markt aantrekt duurt het jaren voordat varkens weer slachtrijp zijn gemest.
Einde importbeperkingen vlees uit VS
Rabobank ziet de import door China nu al oplopen van 38.251 ton varkensvlees in 2012 naar 253.196 ton in de eerste maanden van 2013.
Met name grote producenten als Australië en Brazilië zullen van de groeiende behoefte aan varkensvlees profiteren, denkt de bank. Vleesimport uit de VS is al sinds 2003 geblokkeerd na een uitbraak van gekkekoeienziekte. Achter de schermen zou China onderhandelen om de boycot in 2014 te eindigen.
Voedselveiligheid
Rabobank-analisten denken dat ook als China zijn eigen productie van varkensvlees op weet te voeren, er toch behoefte aan import blijft. Chinezen die het zich kunnen veroorloven kiezen eerder voor importvlees uit landen met een goede reputatie op het gebied van voedselveiligheid.
Sowieso zal een grotere binnenlandse productie van varkensvlees grote gevolgen hebben voor de prijs van mais, dat nodig is om varkens vet te mesten. China is de grootste vleesmarkt ter wereld.
Vorige maand publiceerde Rabobank al een rapport over de kansen in China voor de Nederlandse varkensfokkers.
Gerelateerde onderwerpen:
Chinese mega-overname in VSChinese groei doet voedselprijzen in de wereld stijgen
'Crisis Europa kans voor Chinese overnames'