economie cultuur politiek RSS

Abe voorlopig niet welkom in China

De Chinese regering is niet van plan met de Japanse premier Shinzo Abe te spreken over de gespannen relatie tussen beide landen. Dat zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

De Japanse minister-president is voorlopig niet welkom in China, noch willen Chinese leiders elders met hem spreken. "Abe heeft een verkeerde inschatting gemaakt van de Sino-Japanse relaties en heeft de ene fout na de andere gemaakt", aldus  Qin Gang, woordvoerder van het ministerie.

Volgens Qin heeft Abe zelf de deur voor onderhandelingen dichtgegooid door tweede kerstdag de omstreden Yakusuni tempel te bezoeken. Het bezoek is volgens China niet minder dan een poging de veroordeling van 14 oorlogsmisdadigers om te keren, de Japanse geschiedenis van aggressie wit te wassen en de voordelen van de vrede en nieuwe wereldorde na de tweede wereldoorlog te diskwalificeren.

 

Weerzin

De Chinese persvoorlichter putte zich uit om de Chinese weerzin over Abe en het tempelbezoek uit te drukken. Qin noemde het bezoek het bewijs van de hypocrisie van de Japanse regeringsleider, die zegt dat hij veel waarde hecht aan goede relaties met China. Aan de situatie komt pas een einde als Abe zijn excuses aanbiedt voor zijn vergissingen aan het Chinese volk.

De gekozen bewoordingen zijn hard en laten geen ruimte voor een opening, maar per saldo verandert er weinig aan China's opstelling ten opzichte van Japan. Het Chinese leiderschap heeft al twee keer eerder een Japans aanbod afgewezen om op het hoogste niveau besprekingen te houden.

 

Lees ook mijn column over dit onderwerp op Elsevier.nl.

dinsdag 31 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China roept Japanse ambassadeur op het matje
Japan roept op tot topontmoeting met China
Enthousiasme Japanse bedrijven voor China bekoelt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder