Psychiaters waarschuwen voor smogdepressie
Ernstige smog leidt niet alleen tot fysieke problemen met de luchtwegen, maar ook tot psychische klachten. De luchtvervuiling is soms zo erg, dat stadsbewoners aan minder zonlicht dan normaal worden blootgesteld.
Er moet snel wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de effecten van smog op de geestelijke volksgezondheid. Dat zegt Tian Chenghua, hoogleraar psychiatrie aan de universiteit van Beijing tegen persbureau Xinhua. "Het ontbreekt in China aan wetenschappelijke onderzoek en kennis van de invloed van smog op menselijke emoties en de geestelijke gezondheid", aldus Tian.
Volgens de hoogleraar is het bekend dat gebrek aan zonlicht en de verandering van seizoenen invloed hebben op depressies. Hij vindt het niet meer dan logisch dat smog dezelfde negatieve effecten zal hebben. Tian vergelijkt de situatie in door smog getroffen Chinese steden met Noord-Europa in de winter. Daar leidt het gebrek aan zonlicht tot winterdepressies.
Ecologische druk
Xinhua maakt een rondgang langs enkele psychiaters; die onderschrijven Tians vermoedens. Pu Chengcheng denkt dat smog kan bijdragen aan gevoelens van angst en uitzichtloosheid. "Op dagen met ernstige smog adviseren wij onze patiënten zoveel mogelijk binnen te blijven en ook overdag het licht aan te doen."
Wang Jian heeft veel patiënten die lijden aan 'ecologische druk'. "Dit kan, net zoals sociale of spirituele druk, negatieve gevoelens versterken", aldus wang. "Voor psychiatrische patiënten, vooral die met depressie en neuroses, kan smog de symptomen verergeren. We hebben extreme gevallen gezien die uiteindelijk tot suïcide hebben geleid."
Gerelateerde onderwerpen:
Schonere lucht kost China 1.750 miljard yuanChina wil met Japan en Zuid-Korea smog bestrijden
Beijing wil vuurwerk verbieden bij ernstige smog