economie cultuur politiek RSS

China wil verbod op carpoolen opheffen

China wil verbod op carpoolen opheffen

Na Beijing wil ook Shanghai het wettelijke verbod op carpoolen afschaffen. Het autodelen wordt momenteel nog beschouwd als illegale taxidienst.

In Beijing is het sinds 1 januari toegestaan de auto met anderen te delen en daar een onkostenvergoeding voor te vragen. Shanghai wil dit voorbeeld nu volgen.

Tot nu toe is autodelen verboden, omdat het in China als een illegale taxidienst wordt gezien. Overtreders riskeren boetes die tot wel 50.000 yuan (6.000 euro) kunnen oplopen. Desondanks waren er verschillende sites waar carpoolers elkaar konden vinden. De meeste aanbieders vragen een kleine vergoeding van enkele yuans om de brandstof te betalen.

 

Verkeer loopt vast

Het verkeer in China's grote steden is hopeloos. Naarmate de welvaart groeit, kunnen steeds meer mensen zich een auto veroorloven. Grote steden proberen de groei te matigen door een beperkt aantal kentekens te verloten (Beijing) of te veilen (Shanghai) en fors te investeren in openbaar vervoer.

De gemiddelde snelheid op de weg is in Chinese steden veel lager dan in andere wereldsteden, blijkt uit cijfers van zakenbank UBS. In Londen beweegt het autoverkeer gemiddeld met 29 kilometer per uur. In New York en Singapore is dat 25 kilometer per uur. Maar in Chengdu (18 kilometer), Guangzhou (17 kilometer) of Shanghai (16 kilometer) is dat veel lager. Beijing spant de kroon, het verkeer beweegt zich daar voort met een gemiddelde snelheid van 12 kilometer per uur. Taxichauffeurs zetten in de Chinese hoofdstad tijdens de spits hun wagen aan de kant omdat in de file de motor laten lopen meer kost dan de taxirit oplevert.

zaterdag 4 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing zet rem op autobezit; minder nieuwe kentekens
China sluit laatste gemeente aan op wegennet
Geduld is belangrijk voor Chinese autoverkoper

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder