economie cultuur politiek RSS

China schort verbod op gameconsoles op

Gameconsoles die in de vrijhandelszone van Shanghai zijn gemaakt, mogen voortaan ook in China worden verkocht. Daarmee komt een einde aan een 14-jarig verbod op computerspelen.

Volgens een mededeling van de overheid is het verbod 'voorlopig opgeheven' en geldt de opschorting alleen voor consoles die in de nieuwe vrijhandelszone in Shanghai zijn geproduceerd. Vooralsnog profiteert alleen Microsoft van de wijziging. Het opende in september een fabriek in de FTZ van Shanghai voor de productie van zijn Xbox.

Maar de game-industrie verwacht dat uiteindelijk het verbod helemaal van tafel gaat en dat ook elders in China geproduceerde gameconsoles in het land zelf mogen worden verkocht. Het Taiwanese Foxconn maakt al jarenlang in China de spelcomputers voor Nintendo (Wii) en Sony (Playstation).

 

Kwalijke invloed op de jeugd...

In 2000 werd in China een verbod afgekondigd voor de verkoop van buitenlandse gameconsoles. Volgens de toenmalige overheid om de jeugd te beschermen tegen kwalijke invloeden van computerspelletjes.

Videogames die op de Chinese markt worden gebracht moeten nog wel vooraf aan Chinese censors worden voorgelegd.

 

...maar niet tegen te houden

Natuurlijk spelen Chinese jongeren wel degelijk computerspelletjes, maar dan op de pc (71,1 procent), online (15,4) en in toenemende mate op hun mobiel (13,5). Omdat niet veel Chinezen thuis een pc hebben, zie je in internetcafé's tientallen jongeren spelletjes spelen (foto). De Chinese markt van computerspelletjes had in 2013 een omzet van 83,2 miljard yuan (10 miljard euro).

Overigens waren buitenlandse gameconsoles en bijbehorende games in China op de zwarte markt volop verkrijgbaar.

dinsdag 7 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Aanval op omstreden eilanden in videospel volksleger
Vrijhandelszone Shanghai test voor hervormingen
China verklaart de oorlog aan porno

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder