VS noemen Chinese visserijzone 'gevaarlijk'
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschrijft de door China afgekondigde visserijzone in de Zuidchinese Zee als een provocatie en potentieel gevaarlijk. Per 1 januari eist China dat in het grootste deel van het gebied door andere landen toestemming moet worden gevraagd om er te mogen vissen.
De zuidelijke provincie Hainan heeft nieuwe regels afgekondigd voor het gebied dat volgens de autoriteiten tot Chinese wateren behoort. Het gebruikt daarvoor de ooit door Mao geschetste 'negen-strepen-lijn', die de facto de gehele Zuidchinese Zee bevat minus de kustwateren van alle landen eromheen.
"Deze regels lijken van toepassing op het gebied binnen de zogeheten negen-strepen-lijn. China heeft geen opheldering gegeven waarop deze omvattende martieme claim is gebaseerd", liet een woordvoerder weten. "De VS gelooft dat alle betrokken partijen unilaterale acties moeten vermijden die regionale spanningen verhogen en de kans op een diplomatieke of anderzins vreedzame oplossing van meningsverschillen onmogelijk maken."
Open zee of binnenwateren
In het gebied, dat door de meeste landen als open zee wordt beschouwd, liggen eilandjes, riffen en zandbanken waarvan verschillende landen claimen dat ze tot hun grondgebied behoren.
China echter beschouwt het gebied als binnenwateren, waarover het de controle heeft. Maar het is voor het eerst dat het beperkingen oplegt aan andere landen. Buitenlandse visserschepen moeten tevoren toestemming vragen om in het gebied de netten uit te gooien. Op overtreding staan boetes en inbeslagname van vaartuigen in het vooruitzicht gesteld.
Kritiek in de regio
Landen in de regio hebben zich onmiddellijk geroerd. De Filipijnen hebben Beijing om opheldering gevraagd. Taiwan heeft gezegd zich niets van de Chinese regels aan te trekken. Vietnam noemt de visserijzone in een reactie aan Reuters 'onwettelijk'.
China daarentegen doet alsof zijn neus bloed en noemt de maatregelen 'een routinemaatregel'.
Bedreiging regionale vrede
De afkondiging van de visserijzone in de Zuidchinese wateren volgt op de afkondiging door China van een luchtverdedigingszone eind november. Die zone betreft een groot deel van het luchtruim boven de Oostchinese Zee en bevat ook omstreden eilanden waarvan Japan, Zuid-Korea en Taiwan de soevereiniteit met China betwisten.
Die maatregel leidde tot een stortvloed van internationale kritiek en sterk toegenomen spanningen tussen China en Japan. Internationale analisten noemen de kwestie een bedreiging voor de vrede in het gebied.
Japanse duit in het zakje
Hoewel geen partij, veroordeelde de Japanse minister van defensie, Itsunori Onodera, de Chinese visserijzone. "Een unilaterale actie waarbij je gebied behandelt alsof het jouw territorium betreft [...] wordt internationaal niet getolereerd", aldus Onodera.
Het afgebeelde kaartje is van BBC World.
Gerelateerde onderwerpen:
China roept Japanse ambassadeur op het matjeVijf vragen over de Chinese luchtverdedigingszone
Filipijnen boos over Chinees beton