Chinese wetlands drogen steeds verder op
De omvang van wetlandgebieden in China is in de afgelopen 10 jaar met 8,82 procent afgenomen. Daarmee komen de drinkwaterreserves van China verder in het nauw.
Sinds 2003 is het aantal wetlands met 340.000 vierkante kilometer afgenomen; een gebied ter grootte van Nederland. Dat meldt China's Bosadministratie maandag.
Natte gebieden verliezen terrein doordat ze worden omgevormd tot landbouwgrond of om urbanisatie mogelijk te maken. Maar volgens de Bosadministratie speelt ook klimaatverandering een rol, waardoor natte gronden verdrogen. China bevat nog 53,6 miljoen hectare aan natte gronden, waarvan 46,7 miljoen natuurlijke wetlands.
Geld, maar geen projecten
De Chinese overheid heeft voor de periode 2011 tot en met 2015 bijna 13 miljard yuan (1,5 miljard euro) beschikbaar gesteld om de wetlands te beschermen. Maar regionale overheden leggen beslag op de grond om infrastructuur aan te leggen of steden te kunnen laten groeien.
Van de negen miljard yuan (1,1 miljard euro) die beschikbaar was in de vijf jaar tot en met 2010 is maar 38 procent uitgegeven.
Tekort aan water dreigt
Het rapport rept niet van China's onlesbare dorst naar water. Het land huisvest een kwart van de wereldbevolking, maar beschikt slechts over 6 procent van alle zoetwaterreserves op aarde. Bovendien leunt de energievoorziening zwaar op het gebruik van steenkool, wat veel water kost.
De enorme vraag naar water is een belangrijke oorzaak van daling van het grondwaterpeil, verdroging en het slinken van rivieren en meren.
Gerelateerde onderwerpen:
Greenpeace: 'waterroof in Binnen-Mongoliƫ'China's natte droom blijkt ook al vervuild
Einde subsidie zet bijl in bosbouw