economie cultuur politiek RSS

Vijf bedrijven zien af van beursgang

Vijf Chinese bedrijven die deze week een beursnotering zouden krijgen, zien daar op het laatste moment van af. Ze schrikken terug voor nieuwe regels van de Chinese toezichthouder.

NetPosa Technologies, Hebei Huijin Electromechanical, Nsfocus Information Technology, Beijing Forever Technology en Ciming Health Checkup Management Group. Meer dan een jaar stonden ze op de wachtlijst om aandelen te mogen gaan verhandelen. Op 30 december kregen ze van toezichthouder CSRC te horen dat het licht op groen was gezet.

Maar deze week trokken ze zich zonder opgaaf van redenen terug, de dag nadat de Chinese beurswaakhond aankondigde strenger toe te zien op transparantie, handel met voorkennis en bescherming van de rechten van beleggers. Vrijdag stelde Jiangsu Aosaikang Pharmaceutical zijn beursgang al voor onbeperkte tijd uit.

 

Transparantie en bescherming beleggers

Vijftien maanden lang was er geen beursintroductie (IPO) in China mogelijk. Beursautoriteiten hadden een stop afgekondigd in afwachting van nieuwe regels. Eerdere introducties waren omgeven met financieel gerommel door adviseurs, handelaren en banken. Het vertrouwen in de Chinese aandelen was daardoor ernstig geschaad.

Beleggers die hun vermogen zagen verdampen gaven de beursautoriteiten de schuld van malversaties, want die had als enige inzicht in de boeken gehad alvorens toestemming te geven. De nieuwe regels, naar voorbeeld van Wall Street, voorzien in een hoge mate van transparantie. Bedrijven die naar de beurs willen moeten alle relevante gegevens delen met het publiek en zijn strafbaar en aansprakelijk als ze informatie achterhouden. Ook moeten ze aangeven hoe de vastgestelde prijs zich verhoudt tot die van vergelijkbare aandelen.

 

Vertrouwen beleggers

Maar twee weken nadat de nieuwe regels bekend waren gemaakt en 83 bedrijven te horen hadden gekregen dat ze toestemming kregen om naar de beurs te gaan, verscherpte de CSRC de regels alweer en voerde afgeschafte regels voor voorafgaande controle weer in. Iets minder markt en meer overheid dus.

Analisten denken dat de zes die nu van beursintroductie afzien hun financiële gegevens over 2013 nog niet op een rijtje hebben, een te hoge introductieprijs in hun prospectus hebben opgenomen of redenen hebben om te vrezen van handel met voorkennis te worden beschuldigd.

woensdag 15 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

2014 wordt een turbulent beursjaar in China
Koolhaas realiseert aandelenbeurs Shenzhen
Vijf vragen over de onrust op de Chinese beurzen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder