China bevestigt test met hypersonisch superwapen
Het Chinese ministerie van defensie bevestigt een test met een nieuwe, hypersonische draagvleugel die geschikt is om atoombommen te vervoeren. Maar het zegt dat het wetenschappelijke doelen dient.
Amerikaanse defensiemedewerkers wisten niet wat ze zagen. Uit radar- en satellietgegevens bleek dat op 9 januari een onbekend vliegend voorwerp boven China had gevlogen met een snelheid van mach 10. Dit moest de eerste testvlucht zijn van een hypersonische draagvleugel waaraan de Chinezen werken en die de Amerikaanse codenaam Wu-14 heeft gekregen.
Het in nationale veiligheid gespecialiseerde The Washington Free Beacon publiceerde er als eerste over. En woensdag werd het door de Chinezen bevestigd: ja, er is een hypersonische testvlucht geweest. Maar dat was een 'normale wetenschappelijke test' en 'niet gericht tegen bepaalde landen of specifieke doelen'.
Hoe werkt een HGV?
Een hypersonic glide vehicle (HGV) werkt als volgt: een normale intercontinentale ballistische raket wordt gelanceerd met in de neuskegel de HGV. Op een hoogte van 10 kilometer komt de glider vrij.
Een ballistische raket vliegt een vaste baan door de sub-ruimte. De glider vliegt lager en kan van koers veranderen. Dat maakt het lastiger zijn baan te volgen en te voorspellen, wat onderscheppen moeilijk maakt.
Grotere nucleaire dreiging
Met de testvlucht lijkt China een stap over te slaan, omdat het nog niet zo heel lang over intercontinentale ballistische raketten beschikt die ver weg gelegen doelen kunnen bereiken. Als het er in slaagt een werkende HGV te maken die bestaande anti-raketsystemen voor problemen stelt, kan het met een relatief kleine kernmacht toch een grote bedreiging vormen.
China is het tweede land na de VS dat een testvlucht met een HGV heeft uitgevoerd (illustratie van fabrikant Darpa). Ook Rusland heeft het wapen op de tekentafel liggen.
Gerelateerde onderwerpen:
China: hogere uitgaven defensieChina publiceert vernieuwd militaire beleid
Taiwan vreest militaire opbouw China