Broodje Blogaap: China in het nieuws week 4
Andere verhalen in de media over China waren deze week: migranten op weg naar huis, omstreden zanger kan thuisblijven en het is Li voor en Li na.
We weten allemaal hoe in deze periode honderden miljoenen Chinezen op reis gaan om bij hun familie Chinees Nieuwjaar te vieren. Maar het gaat toch leven als we één migrant volgen. En dat is precies wat het Volksdagblad doet in een indrukwekkende fotoserie over Luo Hengdi, die 60 uur reist om van Nanjing naar zijn familie in de provincie Sichuan te reizen.
Geen Chinees Nieuwjaar zonder het CCTV Nieuwjaarsgala. Het best bekeken tv-programma ter wereld (700 miljoen kijkers, zes keer zoveel als de Super Bowl-finale) had dit jaar Cui Jian uitgenodigd. Dat is opmerkelijk, omdat Cui al veertien jaar door de staatstelevisie wordt geboycot en niet op grote festivals mag optreden.
Maar Cui heeft afgehaakt omdat hij zijn bekendste nummer Yi Wu Suo You (ik heb alleen mijn naam) niet mag zingen. Staatskrant Global Times schrijft er uitgebreid over, maar 'vergeet' de reden te melden waarom Yi Wu Suo You zo belangrijk is. De muziek werd in 1989 gebruikt bij het studentenprotest op het Tiananmenplein en Cui maakte indruk door het nummer live voor de demonstranten op te voeren.
Chinese media raken niet uitgepraat over tennisster Li Na. De 31-jarige tennisspeelster heeft de finale van het Australian Open bereikt en heel China viert het succes mee.
Héél China? Staatspersbureau Xinhua is niet vergeten hoe Li een breuk forceerde met de Chinese tennisbond om haar eigen weg in te slaan. Xinhua-verslaggevers blijven haar kritisch volgen. Dit keer wordt haar verweten dat ze te weinig tijd inruimt voor Chinese journalisten en teveel vragen in het Engels beantwoordt.
Sponsor Rolex weet zeker dat Li zaterdag de finale zal winnen; het plaatste in ieder geval een felicitatieadvertentie een paar dagen te vroeg. Rolex was er op tijd bij, zullen we maar zeggen.
Ook in Nederland is het Li voor en Li na. Het blijft toch opmerkelijk hoe een aantal media haar consequent Na Li blijft noemen (NOS Sport, NU.nl, DPD). Nog één keer dan: Chinezen zetten hun familienaam voorop gevolgd door hun roepnaam.