Strenger toezicht op religieuze activiteiten
De Chinese overheid gaat strenger toezien op de activiteiten van religieuze groepen. Dat zegt Yu Zhengsheng, een van de invloedrijkste Chinese politici.
Autoriteiten moeten er strenger op toezien dat religieuze activiteiten niet ontsporen in illegale daden. Dat zei Yu Zhengsheng, een van de zeven leden van het staand comité van het politbureau, zondag in Beijing op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van verschillende geloofsgroeperingen.
Yu noemde geen specifieke groep, maar zijn opmerkingen volgen op een nieuwe uitbarsting van geweld in Xinjiang. Daar vonden vrijdag 12 Oeigoeren de dood. Nog eens vijf personen werden aangehouden. Volgens lokale autoriteiten vormden de 17 een groep religieuze extremisten die van Xinjiang een moslimstaat willen maken. Zaterdag werden in de grensstreek 11 Oeigoeren doodgeschoten door de Kirgizische grenspolitie. Ook dit zouden Chinese moslimstrijders zijn geweest.
Positieve rol
Yu ontmoette zaterdag de leiders van religieuze stromingen binnen China, om hen namens de overheid de felicitaties voor het nieuwe jaar over te brengen. Hij benadrukte dat de ruim 100 miljoen Chinese gelovigen een positieve rol spelen in het moderne China.
Yu complimenteerde de aanwezigen met het sociaalmaatschappelijk werk dat geloofsgemeenschappen verrichten, omdat dit bijdraagt aan sociale stabiliteit, buitenlandse contacten en zelfredzaamheid van de bevolking. Yu zei verder dat hij erop rekent dat gelovigen positief bijdragen aan de hervormingen die de communistische partij voorstaat.
Plek van religie in China
Uit de Chineestalige versie van het Volksdagblad valt echter ook op te maken dat Yu op de bijeenkomst kritische opmerkingen heeft gemaakt over religieus extremisme.
Vanuit Xinjiang en Tibet klinkt vaak het verwijt dat de overheid zich eerder teveel dan te weinig met het geloof bemoeit. Daar wordt juist gepleit voor meer godsdienstvrijheid, in plaats van meer overheidscontrole op het geloofsleven. De communistische partij is van oudsher atheïstisch en is altijd wantrouwig geweest tegenover gelovigen. Van religieuze leiders wordt verwacht dat ze het beleid van de partij en de overheid openlijk steunen.
Gerelateerde onderwerpen:
Opnieuw geweld in Xinjiang: 12 dodenComeback voor Chinese christelijke kerk
Hoge partijfunctionaris wil Tibet-beleid herzien