China wil enorm vrijhandelsverdrag met EU
China denkt dat de tijd rijp is voor een ongekend groot vrijhandelsverdrag met de EU. Dat zegt een kabinetslid dat verantwoordelijk is voor buitenlandse zaken.
De Europese Unie en China moeten een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren naar een nieuw handelsverdrag. Dat zei Yang Jiechi, prominent lid van de staadsraad, China's kabinet, maandag. "De vooruitzichten voor Sino-Europese samenwerking zijn schitterend."
Yang deed zijn uitspraken in een persconferentie na afloop van zijn ontmoeting in Beijing met Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU.
Eerst investeringsverdrag
Veel Europese regeringsleiders zullen wel oren hebben naar het vooruitzicht van meer wederzijdse handel met China. De 28 landen van de EU vormen samen het grootste handelsblok ter wereld. President Xi Jinping zal hen ontmoeten op 29 maart als hij in Brussel de EU-top zal bezoeken.
Maar de Europese Commissie heeft eerder gezegd dat er pas sprake van een vrijhandelsverdrag kan zijn, als een verdrag is gesloten dat buitenlandse investeringen in China vergemakkelijkt. Grote Europese bedrijven klagen over de vele beperkingen die zij ondervinden bij het investeren in China. Onderhandelingen over zo'n verdrag zijn pas vorige week van start gegaan.
Europa terug op Chinese agenda
De wens voor een vrijhandelsverdrag toont de sterk verbeterde verhoudingen tussen de EU en China. Volgens analisten was het een jaar geleden nog ondenkbaar dat zo'n verdrag op de agenda zou staan.
Europese regeringsleiders lopen de deur plat in Beijing om bilaterale handelsovereenkomsten te sluiten. President Xi is al in de VS en Rusland, alsmede een aantal Zuidamerikaanse en Aziaitische landen op bezoek geweest. Europa lijkt terug op de Chinese agenda; Xi zal naar alle waarschijnlijkheid eind maart Nederland, Duitsland, Frankrijk en de EU-top in Brussel bezoeken.
Handelsoorlog gesmoord
Mei vorig jaar leken de EU en China nog op een handelsoorlog af te stevenen, toen de Europese Commissie importheffingen op goedkope Chinese zonnepanelen wilde instellen. Eurocommissaris Karel de Gucht kwam toen min of meer alleen te staan toen Europese regeringsleiders een voor een de noodzaak voor zo'n heffing ontkenden.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
'Xi Jinping in maart naar Nederland'China vreest protectionisme Europa
Akkoord over hogere prijs Chinese zonnepanelen