economie cultuur politiek RSS

China's defensie-uitgaven stuwen wapenmarkt op

Het bedrag dat in de wereld wordt uitgegeven aan wapens zal in 2014 met 0,6 procent stijgen tot 1.145 biljoen euro. China, Rusland en het Midden-Oosten drijven de wapenbestedingen op.

Alle landen in de wereld samen hebben vorig jaar voor 1.139 biljoen euro aan wapens gekocht. Dat berekent IHS Jane's, het Britse defensieweekblad.

Voor komend jaar verwachten de researchers voor het eerst sinds 2009 weer een stijging van de wereldwijde wapeninkopen. De afgelopen jaren daalden de wapenaankopen juist doordat de VS zich terugtrokken uit Irak en later Afghanistan en bezuinigingen in West-Europa.

 

China nr 2

De verwachte groei voor 2014 wordt deels veroorzaakt door China. Gezien de investeringsprogramma's, denkt Jane's dat China volgend jaar 118 miljard euro zal uitgeven. Dat is meer dan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland in 2015 gezamenlijk aan hun defensie besteden.

Volgens Jane's heeft China het afgelopen jaar 103 miljard euro aan zijn defensie uitgegeven. Daarmee is China momenteel de tweede wapenkoper ter wereld. Ook Japan, India en Zuid-Korea staan in de top-10 van groottste wapenkopers ter wereld.

 

VS blijft veruit grootste wapenkoper

De VS blijven de grootste inkoper van wapentuig ter wereld. Het land geeft vier keer zoveel aan wapens uit als China (431 miljard euro). Rusland is procentueel de sterkste groeier op de internationale wapenmarkt: +44 procent.

Maar ook Oman en Saoedi-Arabië lieten hun defensiebudgetten met meer dan 30 procent groeien. Onder de vijf landen die hun defensiebegroting het meest lieten groeien, zijn er vier landen uit het Midden-Oosten.

dinsdag 4 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China bouwt tweede vliegdekschip
China bevestigt test met hypersonisch superwapen
China stuurt straaljagers af op toestellen VS en Japan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder