China: geen Thaise rijst na corruptie-onderzoek
Het Chinese staatsbedrijf Beidahuang ziet af van de aankoop van 1,2 miljoen ton rijst van de Thaise overheid. De deal is geannuleerd nadat de Thaise anti-corruptiecommissie een onderzoek is gestart.
Op 16 januari begon de Thaise corruptiewaakhond een onderzoek naar minister-president Yingluck Shinawatra. De Thaise premier wordt ervan verdacht het overheidsprogramma om rijst aan te kopen te misbruiken om stemmen op het platteland te verwerven.
Maar het onderzoek is blijkbaar verruimd naar de Thaise rijstverkopen aan China. "Het ontbreekt China momenteel aan vertrouwen om zaken met ons te doen, nadat de anti-corruptiecommissie heeft besloten de transparantie van rijstverkopen tussen Thailand en China te onderzoeken", aldus de Thaise minister van handel Niwatthamrong Bunsongphaisan.
Volle graanschuren
Het afblazen van de deal is een tegenslag voor premier Yingluck. Haar regering heeft dringend geld nodig om Thaise boeren te betalen. De Thaise overheid betaalt rijstboeren 50 procent meer dan de marktprijs, om hen te compenseren voor de lage prijzen op de wereldmarkt.
Als gevolg daarvan heeft Thailand nu 15 miljoen ton rijst in voorraad. Volgens de Wereldbank legt Thailand jaarlijks 200 miljard baht toe op het programma (4,5 miljard euro). Boeren demonstreren omdat ze sinds oktober niet meer zijn betaald.
Motief Beidahuang
Het onderzoek volgt nadat de anti-corruptiecommissie formele aanklachten heeft ingediend tegen 15 hoge Thaise officials die bij het rijstprogramma zijn betrokken, waaronder de voormalige minister van handel.
Het is onduidelijk wat precies de reden is van Beidahuang om af te zien van de aankoop van de Thaise rijst. Wil het schone handen houden en zich afzijdig houden van corruptie-onderzoek? Of heeft het allang geen schone handen meer, en vreest het de resultaten waarmee de corruptiewaakhond op de proppen komt?
Gerelateerde onderwerpen:
Einde aan voedselproductie op vervuilde grondChinese groei doet voedselprijzen in de wereld stijgen