economie cultuur politiek RSS

Partijkrant beschuldigt Abe van 'gangster-logica'

Een redactioneel commentaar van het Volksdagblad beschuldigt de Japanse premier Shinzo Abe van 'gangster-logica'. Het is het voorlopige hoogtepunt van een felle anti-Japanse campagne in de Chinese media.

"Abe's verdraaiing van de waarheid en schaamteloze hetze tegen China door gebruik te maken van zijn gangster-logica is het bewijs van Japans weigering om zijn verdorven geschiedenis van imperialistische aggressie, expansie en koloniale dominatie te erkennen."

De commentator van het Volksdagblad is er eens goed voor gaan zitten. Dinsdag verscheen een fel anti-Japans commentaar, zoals er dezer dagen wel meer in China verschijnen. Alleen al vandaag publiceerde het Volksdagblad vier commentaren die Japan hekelen. Maar de Japanse minister-president vergelijken met een gangster, dat zagen we nog niet eerder.

 

Wederzijds wantrouwen

Al dagenlang verschijnen artikelen en commentaren die het bewijs moeten leveren voor kwaadaardige bedoelingen van Japan. En daarmee voor de noodzaak dat China zich bewapent om zijn legitieme rechten te verdedigen.

China en Japan vertrouwen elkaar niet meer. Het onderlinge wantrouwen wordt gevoed door een territoriaal conflict over een eilandengroep in de Oostchinese-Zee. Decennialang stonden de Diaoyu/Senkaku-eilanden een bloeiende handel tussen beide landen niet in de weg, maar sinds 2012 is dat veranderd.

 

Bittere verwijten

De lijst verwijten aan Japan is lang. Abe's bezoek aan de omstreden Yasukuni tempel eind december is extreem slecht gevallen in China. Een vergelijking van Abe tijdens het World Economic Forum in Davos tussen de huidige situatie in Zuidoost-Azië en de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog in Europa maakte de situatie er niet beter op.

Vorige maand haalde een topman van de Japanse publieke omroep het nieuws met bagatelliserende opmerkingen over troostmeisjes uit de Tweede Wereldoorlog. Vorige week was er een Japanse omroepbaas die de omvang van de slachting door Japanse soldaten in Nanjing in 1937 ter discussie stelde. En deze week vielen de plannen van een Japans stadje om brieven van kamikazepiloten tot Werelderfgoed te laten verklaren volkomen verkeerd in China, ook al zeggen de stadsbestuurders dat ze op deze manier de herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog levend willen houden.

 

Waar houdt het op?

In augustus 2012 was er ook een periode dat de Chinese pers onophoudelijk anti-Japanse sentimenten voedde. Aanvankelijke vreedzame demonstraties escaleerden al snel tot gewelddadigheden tegen Japanse burgers en eigendommen in China (foto).

Het kostte de Chinese overheid veel moeite om de gemoederen weer tot bedaren te brengen.

dinsdag 11 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China roept Japanse ambassadeur op het matje
Abe voorlopig niet welkom in China
Enthousiasme Japanse bedrijven voor China bekoelt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder