Zorgen om vogelgriep-doden
Zes van de veertien met het H7N9-virus besmette personen zijn inmiddels overleden. Dat bevestigt het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag. Tot voor een paar dagen geleden werd nog gedacht dat het virus niet op mensen kon worden overgedragen.
Alle bekende besmettingen zijn vastgesteld in Oost-China, rond Shanghai. De autoriteiten beginnen maatregelen te nemen om de epidemie te beteugelen. Op een voedselmarkt waar het virus door ambtenaren werd vastgesteld, werd al het pluimvee in beslag genomen en geruimd.
Officieel zijn er nu 20.536 vogels waarbij het virus is vastgesteld vernietigd.
De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over de uitbraak in China, nu blijkt dat het virus wel degelijk overdraagbaar van dier op mensen is. Bijkomend probleem is dat deze virusvariant vaak laat wordt ontdekt, omdat besmette dieren zelf slechts milde ziekteverschijnselen vertonen.
De uitbraak is vooralsnog niet te vergelijken met de vogelgriepepidemie die in 2003 in Azië heerste (SARS). Er stierven toen honderden mensen aan het H5N1-virus, beperkingen aan reizen werden opgelegd en de economische schade was groot.
UPDATE - Autoriteiten in Hong Kong melden een vogelgriepgeval. Het gaat om een 7-jarig meisje dat eind maart in Shanghai is geweest. Het meisje is (in quarantaine) in het ziekenhuis opgenomen. Hong Kong meldt dat het preventieve maatregelen neemt om verspreiding van het H7N9-virus tegen te gaan. Zo worden reizigers gecontroleerd die uit China komen. Dat gebeurt met warmtecamera's die moeten detecteren of iemand koorts heeft.